eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Kubában netezik a Google

Egyelőre nem világos, hogy a januárban hatalomra lépő Donald Trump visszafordítja-e Obama elnök kubai nyitását. A Google technológiai cég azonban az internet használatáról szóló együttműködést között a kommunista vezetésű ország telekommunikációs cégével.

Kubában a magánotthonokban még mindig tilos az internet használata, de elmúltak már azok az idők, amikor linkekkel telepakolt offline fájlokhoz jutva értesülhettek a szerencsésebbek a világ dolgairól.

A kommunista vezetésű szigeten a lakosság 30 százaléka éri el a világhálót, az államilag fenntartott netkávézókban és az állami intézményeken keresztül.

A hatóságok még néhány Wi-Fi-pontot is felállítottak. A jelenlegi földi telekommunikációs hálózat azonban csak kezdetleges elérést tesz lehetővé – például várat még magára a szélessávú internet elterjedése. Hasonlóan elmaradott a mobil hálózat, így a mobil-alapú internetezés sem működik.

Mindennek tetejébe az információhoz való hozzáférést és a szólásszabadságot korlátozó vezetés aggódik amiatt, hogy mit hozhat az internetforradalom.

A technológiai óriás Google ebben a helyzetben kötött most megállapodást a kubai kormánnyal. Az alku értelmében a könnyebb lesz hozzáférni a Google által szolgáltatott tartalmakhoz. A szerződést maga Eric Schmidt, a Google anyacége, az Alphabet elnöke írta alá a kubai állami telekommunikációs cég, az ETECSA főnökével, Mayra Arevich Marinnal.

A kubai hálózat elmaradottsága miatt azonban egyelőre nem világos, hogyan profitálhatnak majd mindebből a felhasználók. A Google szerint úgy, hogy a kubai telekommunikációs cég saját szerverein tárolhat másolatokat a legnépszerűbb YouTube és más tartalmakból és így a kubai netezők gyorsabban tudják ezeket majd megnyitni.

Szakértők szerint ugyanakkor az e-mailhez való hozzáférés nem lesz gyorsabb. Barack Obama távozó amerikai elnök a kubai nyitás részeként javasolta az internet-hozzáférés javítását, a kubai hatóságok azonban eddig elutasították, hogy amerikai cégek is részt vegyenek a szigetország újrakábelezésében.

Az indok az volt, hogy ez veszélyeztetné a nemzetbiztonságot.

Nem tudni, hogyan hat ki a kubai internet fejlődésére Donald Trump megválasztása. A januárban hivatalba lépő leendő amerikai elnök a kampány során többször utalt rá, hogy visszafordítja Obama lépéseit. Ugyanakkor üzleti háttere miatt meggondolhatja magát.

Obama elnöki rendeletek útján, a törvényhozást és a még mindig érvényben lévő kereskedelmi embargót megkerülve nyitott Kuba felé és nagy kérdés, hogy a saját pártja képviselőivel is szembenálló Trump felvállalja-e politikája folytatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×