Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kubában netezik a Google

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem világos, hogy a januárban hatalomra lépő Donald Trump visszafordítja-e Obama elnök kubai nyitását. A Google technológiai cég azonban az internet használatáról szóló együttműködést között a kommunista vezetésű ország telekommunikációs cégével.

Kubában a magánotthonokban még mindig tilos az internet használata, de elmúltak már azok az idők, amikor linkekkel telepakolt offline fájlokhoz jutva értesülhettek a szerencsésebbek a világ dolgairól.

A kommunista vezetésű szigeten a lakosság 30 százaléka éri el a világhálót, az államilag fenntartott netkávézókban és az állami intézményeken keresztül.

A hatóságok még néhány Wi-Fi-pontot is felállítottak. A jelenlegi földi telekommunikációs hálózat azonban csak kezdetleges elérést tesz lehetővé – például várat még magára a szélessávú internet elterjedése. Hasonlóan elmaradott a mobil hálózat, így a mobil-alapú internetezés sem működik.

Mindennek tetejébe az információhoz való hozzáférést és a szólásszabadságot korlátozó vezetés aggódik amiatt, hogy mit hozhat az internetforradalom.

A technológiai óriás Google ebben a helyzetben kötött most megállapodást a kubai kormánnyal. Az alku értelmében a könnyebb lesz hozzáférni a Google által szolgáltatott tartalmakhoz. A szerződést maga Eric Schmidt, a Google anyacége, az Alphabet elnöke írta alá a kubai állami telekommunikációs cég, az ETECSA főnökével, Mayra Arevich Marinnal.

A kubai hálózat elmaradottsága miatt azonban egyelőre nem világos, hogyan profitálhatnak majd mindebből a felhasználók. A Google szerint úgy, hogy a kubai telekommunikációs cég saját szerverein tárolhat másolatokat a legnépszerűbb YouTube és más tartalmakból és így a kubai netezők gyorsabban tudják ezeket majd megnyitni.

Szakértők szerint ugyanakkor az e-mailhez való hozzáférés nem lesz gyorsabb. Barack Obama távozó amerikai elnök a kubai nyitás részeként javasolta az internet-hozzáférés javítását, a kubai hatóságok azonban eddig elutasították, hogy amerikai cégek is részt vegyenek a szigetország újrakábelezésében.

Az indok az volt, hogy ez veszélyeztetné a nemzetbiztonságot.

Nem tudni, hogyan hat ki a kubai internet fejlődésére Donald Trump megválasztása. A januárban hivatalba lépő leendő amerikai elnök a kampány során többször utalt rá, hogy visszafordítja Obama lépéseit. Ugyanakkor üzleti háttere miatt meggondolhatja magát.

Obama elnöki rendeletek útján, a törvényhozást és a még mindig érvényben lévő kereskedelmi embargót megkerülve nyitott Kuba felé és nagy kérdés, hogy a saját pártja képviselőivel is szembenálló Trump felvállalja-e politikája folytatását.