eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Halálukat várják a lázadó területen rekedt aleppóiak

A szíriai kormányhadsereg kész „rövid időn belül” bejelenteni, hogy teljes mértékben elfoglalta Kelet-Aleppót. Aszad elnök már gratulált a katonáknak, miközben az ostromlott városrészbe szorult lakosok a közösségi médián keresztül azt üzenték: nem számítanak rá, hogy túlélik a támadást.

Vajon csak órák kérdése lehet, hogy felmorzsolják a maradék ellenállást Aleppóban a szíriai kormányerők és szövetségeseik?

Kedden reggel olyan hírek érkeztek, hogy az Aszad-rezsim 95-98%-ban ellenőrzi a négy éven át harcosan ellenálló Kelet-Aleppót. Az orosz hadsereg tévéadója pedig már totális győzelemről beszélt.

A lázadók – a nyugati hatalmak által támogatott, „mérsékeltnek” nevezett ellenzékiek és a dzsihadisták koalíciója – által hátrahagyott három negyedet a kormányerők gyorsan elfoglalták, miközben hevesen lövik azt a területet, ahová a harcosok visszaszorultak.

Az ENSZ és segélyügynökségek szerint ott még mindig többezer polgári lakos tartózkodik. Azok, akik hozzáférnek a közösségi médiához, azt üzenték a külvilágnak, hogy nem számítanak arra, hogy túlélik az offenzívát. Volt, aki a végrendeletét osztotta meg.

„Ez egy utolsó segélyhívás a világnak. Mentsétek meg a gyerekeket, a nőket és öregeket. Utolsó hívás a minden szabad embernek a világon, mentsétek meg Aleppót” – írta az ostromlott városrészből Mohamed Abu Radzsab orvos.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki a jelentések miatt, amelyek szerint atrocitásokat követtek el nagyszámú polgári lakos ellen. Ban humanitárius tanácsadója, Jan Egeland szerint felelősségre kell vonni a szíriai és orosz kormányt bármely, az Aszadhoz hű milíciák által elkövetett atrocitásért.

A propagandaháború részeként azonban a szíriai kormányoldal és az oroszok azt mondják, hogy a lázadók által még uralt déli kerületben embereket végeznek ki a fegyveresek.

A Reuters beszámolója szerint míg hétfőn intenzíven lőtték a lázadó negyedet, addig az éjszaka mérséklődtek a támadások. A kormány kezén lévő Nyugat-Aleppóban már ünnepeltek, miközben többezren menekültek át a keleti oldalról az éjszaka indult heves esőzés előtt.

Az Aleppo feletti teljes ellenőrzés megszerzése az Aszad-kormány legnagyobb hadisikere lenne a polgárháborúban, míg a lázadók számára azt jelentené, hogy már egyetlen nagyvárosban sem lennének jelen.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője szerint a katonák és a milicisták legkevesebb 82 embert lőttek agyon a lakásukban vagy az utcán a lázadóktól visszafoglalt negyedekben. Az áldozatok között több nő és gyerek is volt az ENSZ szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×