eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Trump elutasítja az orosz hackről szóló vádat

Donald Trump még vezető kongresszusi képviselőkkel is hajlandó összeveszni, azon vádak miatt, hogy az orosz kormánynak dolgozó hackerek segíthették a megválasztását. A megválasztott amerikai elnök "nevetségesnek" nevezte a vádakat.

Amerika még mindig Donald Trump megválasztása miatt forrong – erre utalnak azok a hírszerzési jelentések, amelyek szerint Trump az orosz kormánnyal is kapcsolatban álló hackereknek köszönheti elnökválasztási győzelmét.

A Fehér Ház leendő ura „nevetségesnek” titulálta azokat az amerikai hírszerzési anyagokat, amelyek szerint Moszkva beavatkozott az elnökválasztási kampányba. A jelentések szerint az oroszok pontosan meghatározott szervezetek oldalait és adatbázisait törték fel.

Trump szerint az erről szóló hírek mögött a rivális Demokraták állnak és azt is megjegyezte: szerinte a vádak forrása nem lehet a CIA.

„Nevetséges, nem hiszem el... a hírszerzők egymás között harcolnak, nem biztosak benne” – mondta Trump a Fox News-nak adott interjújában a vádakról.

Vezető amerikai illetékesek egyre inkább aggódnak a megválasztott elnök hozzáállása miatt. Egy neve elhallgatását kérő hírszerzési tiszt élesen bírátal Trumpot: „Aggodalomra ad okot, hogy visszakézből utasítja el az orosz beavatkozásról szóló vádakat azzal az érvvel, hogy azok pártpolitikai indíttatásúak”.

„Elutasítja a hírszerzési jelentéseket, megkérdőjelezi a hírszerzési dolgozók becsületességét. Ezzel szembemegy mindennel, ami szent és sérthetetlen a számukra, az, hogy éjjel-nappal az ország biztonsága felett őrködnek” – tette hozzá a szokatlanul nyers hangnemben nyilatkozó illetékes.

Beiktatása után Trumpnak kell majd irányítani az amerikai kémszervezeteket, miközben úgy tűnik, máris sok ellenséget szerzett magának a köreikben.

Trump a Republikánus Párt színeiben aratott választási sikert, de még Republikánus szenátorok is aggódnak az állítólagos orosz befolyás miatt és mélyreható vizsgálatot ígértek.

A januárban távozó Barack Obama elnök pedig arra utasította a hírszerző szervezeteket, hogy nyújtsanak be jelentést az elnökválasztások során gyanított külföldi befolyás és online támadások kérdésében. A Fehér Ház nyíltan Oroszországot vádolta meg azzal, hogy a kampány idején feltörte a Demokrata Párt emailjeit és oldalait.

A Trump és Moszkva közötti barátság miatt aggódók számára újabb muníciót szolgáltatott a lehetséges új amerikai külügyminiszter személye: Rex Tillerson, az Exxon Mobil olajcég vezérigazgatója jól ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt. John McCain szenátor, volt elnökjelölt és az oroszok egyik legnagyobb bírálója azt mondta: Tillersonnak „az orosz fenyegetéshez” való hozzáállását erősen árnyalhatja a Kremllel fenntartott kapcsolata. Trump majdani nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn nyugalmazott tábornok közben rendszeresen szerepelt az orosz kormány által fenntartott Russia Today tévécsatornán. A megválasztott elnök ugyanakkor az oroszok iránt bizalmatlan „héjákat” választott a CIA és a Pentagon főnökének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×