eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

2,6 millió gyerek sanyarú karácsonya

A BBC televízió sugárzott karácsony előtti riportot arról, hogy miközben Nagy-Britanniában nő a foglalkoztatottság, mégis megdöbbentően széles a munkát végző kiskeresetű szegények társadalmi rétege.

"A munka kiút a szegénységből" - hirdeti a brit kormány, és a foglalkoztatottság nő, a munkaképes lakosság 74 százaléka dolgozik, nem szorul munkanélküli segélyre, de jóllehet a minimálbér valamicskét emelkedett, mégis megdöbbentően széles az úgynevezett "abszolút szegénységben" élők rétege. Ennek két fő oka van. A magas lakbér- és rezsiköltség, valamint az a tényező, hogy igen sokan csak részidős munkát kapnak.

A szegények általában többgyermekesek, tehát a gyermekszegénység mértéke is aggasztó. Nagy-Britanniában nem annyira a nyugdíjasokat sújtja a mélyszegénység, mint a kisjövedelmű dolgozókat. A nyugdíj az árak aktuális szintjéhez igazodik és a hideg idő beálltával a nyugdíjasoknak fejenként 100 font fűtési pótlékot folyósítanak. Elég különös, de a fűtési segélyt a jómódú öregek is automatikusan megkapják. Sokan vélik úgy, hogy a gazdag nyugdíjasok téli fűtéspénzét inkább a dolgozó, többgyerekes szegényeknek kellene kiosztani.

Persze, az egyszeri téli segély nem oldaná meg a legnagyobb problémát, a magas lakbér- és rezsiköltséget. Nagy-Britannia lakosságának körülbelül 13 %-a él Londonban, ahol

hat év alatt 50 százalékkal emelkedtek a lakbérek.

A szegények erre költik jövedelmük egyharmadát.

A Rowntree Alapítvány legfrissebb felmérése szerint immár közel 4 millió fő a dolgozó szegények száma, nyolc alkalmazott közül egy szegény. Öt év alatt egy millióval nőtt azoknak a rétege, akik az átlagbér 60 százalékát sem keresik meg.

A tévériport egy nélkülöző kétgyermekes liverpooli anyát is bemutatott, aki elmondta, hogy állandóan kölcsönkéreget. Eljár élelmiszerosztó helyekre, de tulajdonképpen szégyenli magát, hogy adományra szorul. "Milyen karácsonyunk lesz a gyerekekkel?" - sóhajtja.

A felmérés szerint 2,6 millió gyereknek lesz sanyarú karácsonya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×