eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Netanjahu szerint "terroristák" gyújtották fel Izraelt

80 ezer embert telepítettek ki a modern európai épületeiről ismert izraeli Haifából az országot sújtó erdőtüzek miatt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt állította: szándékos gyújtogatás történt, ami terrorcselekménynek minősül.

Ciprusi, török és orosz repülők is segítenek oltani az Izrael északi és központi részeit sújtó bozóttüzeket. A lángokkal való harcra mozgósították a hadsereget. A katonák emellett segédkeznek többezer ember kitelepítésében.

Eddig 80 ezer embert evakuáltak Haifa kikötővárosból, míg más helyszíneken visszaszorították a lángokat.

Haifában készült felvételeken azt látni, hogy fák koronájáig, azaz a lakóházak negyedik emeletig ért a tűz.

De hogyan is harapóztak el a lángok? Benjamin Netanjahu miniszterelnök gyújtogatásról beszélt és egyenesen terroristának nevezte az állítólagos elkövetőket.

„Minden tűz, amit gyújtogatás vagy az arra való felbujtás okozott, terrorcselekmény. Így is fogjuk kezelni. Aki megpróbálja leégetni Izrael egyes részeit, kemény büntetést kap” – mondta.

Izraeli kormányilletékesek szerint a tüzek felét gyújtogatók okozták.

A Belbiztonsági Minisztérium közölte, hogy néhány embert letartóztattak, de neveket nem adott ki. Naftali Benett a jobboldali Zsidó Otthon párt vezére, kétértelmű megjegyzésében az izraeli arabokat illetve a palesztinokat próbálta felelőssé tenni: „csak azok tudják felgyújtani az országot, akikhez nincs közük hozzá.”

Közben egyes palesztinok és Izrael-ellenesek felháborodást váltottak ki, amikor a Twitteren az #IzraelÉg hashtaggel ünnepelték a pusztítást.

Az oroszok, törökök és ciprusiak mellett Görögország és Horvátország is segítséget küld a tűzoltáshoz, sőt, még a Palesztin Hatóság is felajánlotta segítségét – mondta el Netanjahu.

A tüzek elterjedését segítette a különösen száraz időjárás és az erős szelek. Több otthon is megsemmisült, bár személyi sérülésről nem érkeztek értesülések. Meteorológusok szerint a száraz, szeles idő még néhány napig megmarad és csak kevés esély van az esőre.

2010-ben egy hasonló erdőtűz napokon át pusztított Izrael északi részén és 42 ember halálát okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×