eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hogyan reagálnak a piacok az elnökválasztás eredményére?

Hogyan reagálnak a piacok az elnökválasztás eredményére?

Elemzők szerint Donald Trump esetleges győzelme az amerikai elnökválasztáson 20 százalékos értékvesztést okozhat a részvényárfolyamokban, míg Hillary Clinton megválasztása esetén az árfolyamok szinten maradnának.

A nemzetközi piacok Clinton-győzelemre számítanak az amerikai elnökválasztáson. Elemzők szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy a szoros eredmény miatt elhúzódik a győztes megnevezése.

És persze lehetőség az is, hogy miként a júniusi Brexit-voks idején, a pénzvilág most sem látja előre a kimenetelt. A britek sokkoló eredménnyel zárult szavazása után a Standard&Poor's 500-as index 5 százalékot vesztett értékéből, mielőtt visszatért volna a korábbi szintre.

A Hillary Clinton és Donald Trump közötti szoros verseny miatt a hét elején az S&P 500 kilenc napon át veszített értékéből, amire 1980 óta nem volt példa. Hétfőn viszont jelentős emelkedéssel indította a napot, miután kiderült, hogy az FBI nem szorgalmaz vádemelést Hillary Clinton ellen.

Jól teljesített a mexikói peso is, amelynek árfolyamát befolyásolja Donald Trump törekvése, hogy felszámolja az ország és Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A mexikói valuta több mint két százalékkal erősödött.

A nagy bankok közül a JPMorgannél azt jósolják, hogy a Clinton-győzelem az index 3 százalékos emelkedését hozhatja, és hasonló módon reagálhatnak az európai és feltörekvő piaci papírok is. A banknál azt mondták: valószínűbb Clinton győzelme, mint Trumpé.

A New York-i szenátor sikerére számít a Goldman Sachs befektetési bank is, igaz, hozzátéve, hogy a szenátusi választásokon patthelyzet alakulhat ki a két nagy párt között.

A Barclays egyenesen 11-13 százalékos zuhanást jósol a fő amerikai tőzsdeindexnek egy Trump-győzelem esetére, de Clinton megválasztása 2-3 százalékkal megnövelné az index értékét.

A Citibank elemzője viszont úgy vélte: függetlenül attól, ki nyer, jól fognak teljesíteni az energia- és pénzügyi cégek papírjai és a technológiai részvények. A Trump-siker feljebb tornászná a nyersanyag- és ingatlanpiaci papírok árfolyamait.

„A legrosszabb kimenetel az, ha nincs eredmény kedden” – mondta a BMO Capital Markets nevű cég vezető befektetési tanácsadója.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×