Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez a jólét záloga

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Angela Merkelnek aligha van lehetősége bármilyen kötetlen beszélgetésre honfitársaival, ezért várhatóan most jó lehetőséget biztosít a számára is az a tanulmány, amelyhez egy fél éven át folytatott nagyszabású közvélemény-kutatás szolgáltatta az adatokat. A most nyilvánosságra hozott tanulmányból kitűnik, hogy a németek a jólét elsődleges feltételének a békét tekintik.

A németek számára a béke jelenti a jólét alighanem legfontosabb alappillérét. Ezért elvárják politikusaiktól, hogy mind külföldön, mind pedig az országon belül mindent megtegyenek a béke megőrzése érdekében. És ha már a béke szavatoltnak tűnik, a szabadság, no meg a biztos anyagi helyzet is létfontosságú a jólét és az ebből fakadó elégedettség szempontjából.

Némi meglepetést keltett, hogy a németek napi munkájuk során gyakran hajszoltnak érzik magukat. Megnyugtató viszont az a tény, hogy a válaszadók otthonukban biztonságban érzik magukat, azaz nem tartanak betörésektől.

A kormány részéről most közzétett 333 oldalas felmérésből megtudható az is, hogy az egészségügyi biztosítás rendszerével a lakosság ugyan meg van elégedve, azonban a rendelőkben egyre hosszabb várakozási időt felháborítónak tartják.

A "Jól élni Németországban" elnevezéssel készült közvélemény-kutatást polgári fórumok keretében politikai és társadalmi szervezetek, nem egyszer egyházi méltóságok bevonásával fél év alatt végezték, és a polgári fórumnak nevezett akció keretében még maga a kancellár is többször részt vett azokon a beszélgetéseken, amelyeket a különböző találkozók során folytattak.

Az ott elhangzott véleményeket összegzi a most nyilvánosságra hozott jelentés, amelyet azonban az ellenzék igencsak hiányosnak minősített, mert úgy vélte, nem domborítja ki kellőképpen a polgárok aggodalmát a német fegyverexport növekedése, valamint a szegények és a gazdagok közti különbség elmélyülése miatt.