Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem volt káosz a fapadosok sztrájkja miatt, de még lehet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sztrájk miatt nem szálltak fel csütörtökön a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa diszkont leányvállalata, a Eurowings és a Germanwings repülőgépei. Több budapesti járatot is töröltek. Egyezség nincs a légikisérőket tömörítő szakszervezet és a munkáltató között, ezért további munkabeszüntetésekre is számítani kell.

Csütörtökön az Eurowings és a Germanwings 551 járatából 393-at törölni kellett a légikísérők munkabeszüntetési akciója miatt. Mivel a sztrájkot már a hét elején meghirdették, a Lufthansának sikerült a két fapados cég közel 40 ezer utasát még időben értesíteni, így elmaradt a káosz a repülőtereken.

A légikísérők szakszervezete a béremelési tárgyalások kudarca miatt hirdetett munkabeszüntetést. Szóvivője pénteken cáfolta, hogy a Lufthansa 7 százalékos fizetésemelést ajánlott. A legnagyobb német légitársaság ugyanakkor közölte, hogy jogi lépéseket fontolgat a munkavállalók érdekvédelmi szervezetével szemben, amely nem titkolta, hogy a jövő hétre újabb sztrájkok meghirdetésére készül, amelyek időpontját azonban csak az utolsó pillanatban fogja bejelenteni a Lufthansa esetleges ellenlépésének megakadályozására.

A Germanwings és a Eurowings légikisérői az elmúlt öt évben nem kaptak fizetésemelést és a védelmükre alakult szakszervezet szerint a Lufthansa vezetősége a fennhatósága alá tartozó légikonszern nyereségesebbé tételére a munkavállalók terhére takarékossági intézkedésekre készül.

A jelek szerint az álláspontok jottányit sem mozdultak el így a jövő héten – feltehetően két alkalommal is – szünetelni fog a Budapest és Hamburg, valamint a Budapest és Köln, illetve Stuttgart között közlekedő diszkont járat.