eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Legfeljebb a holnapután szakemberei lehetnek a fiatal menekültek

A múlt évben több mint 40 ezer, hozzátartozó nélküli, kiskorú menekült érkezett Németországba. Berlinben abban reménykedtek, hogy viszonylag rövid idő alatt beilleszkednek és mielőbb olyan szakemberekké válnak, akikre a német iparnak égető szüksége van. Egy most készült bajorországi felmérés azonban arra vall, hogy elhamarkodottnak ígérkezik ez a derűlátás.

A hozzátartozók nélkül érkezett fiatalkorú menekültek elhelyezéséről, valamint napi ellátásáról, továbbá integrációjuk előkészítéséről az ifjúságvédelmi hivatal gondoskodik. A menedékjogra valóban esélyesek beilleszkedésének biztosítására német nyelvtanfolyamon vesznek részt, majd ha problémamentesen tudják megértetni magukat, szakmát választhatnak, amelynek elsajátítási költségeit is a német állam fedezi.

A bajorországi munkaügyi hivatal egy most közzétett tanulmánya szerint az eredetileg két évre tervezett úgynevezett integrációs tanfolyamot megkezdett fiatalok két harmada lemorzsolódott, ezért a korábban kidolgozott terv gyökeres módosításra szorul, annál is inkább, mert a folyamatosan érkező kiskorúak közül idén 6500-an, jövőre pedig már közel 15 ezren vesznek részt ezen a kurzuson.

A munkaügyi hivatal igazgatója ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy a helyzet alapos ismeretében nem lehet a fiatal menekülteket a holnap szakembereinek tekinteni, mert legalább hat évre lesz szükség ahhoz, hogy megfelelő képzettséget tudjanak elsajátítani és készen álljanak a munkavállalásra.

Mint nyilatkozatában fogalmazott, ezek a fiatalok a legjobb esetben is legfeljebb a holnapután szakemberei lesznek, holott a német ipar már jelenleg is komoly szakemberhiánnyal küzd.

Jórészt hasonló a helyzet a felnőtt menekültek esetében is, habár rájuk csak a menedékjog megadása után érvényesek az integrációs intézkedések, így az ingyenes nyelvtanulás, majd pedig a szakmaválasztás lehetősége, tehát a közeljövőben még ők sem jönnek számításba az ipar igényeinek kielégítése szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×