eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Inkább hazamenne Nagy-Britanniából a szíriai orvos

„Inkább visszamennék Aleppóba” – mondta egy Nagy-Britanniában menedékjogért folyamodott szíriai orvos. Az ok: elvették az útlevelét, nem dolgozhat és olcsó szállásokon kell laknia.

Nagy-Britanniában nem tud otthont találni, nem dolgozhat és inkább visszatérne a háború sújtotta Szíriába – erről beszélt egy a szigetországban menekültstátuszért folyamodó szíriai orvos.

A 28 éves és korábban igen jól kereső Abdul Kader al-Zurebi esetéről a bevándorlókkal nem túlzottan szimpatizáló Daily Telegraph című brit lap adott hírt.

Al-Zurebi-nek három brit rokona és egy brit menyasszonya van, de azt mondja, hogy a brit belügyminisztérium Wales fővárosába, Cardiffba küldte, ahol „olcsó szállásokon kell élnie és épphogy csak normális élelmet” tud enni.

Dr al-Zurebi korábban a szíriai hadsereg katonai orvosa volt, és a Telegraph szerint német útlevéllel rendelkezik, de Nagy-Britanniában folyamodott menekültstátuszért.

Ennek nyomán elvették az útlevelét – állítja - és megtiltották neki a munkavállalást. „Nem hagynak elmenni, a brit Belügyminisztérium nem tudja, hol van az útlevelem”. „Először London egyik déli kerületébe vittek, aztán egy nyomorult helyre Cardiffban” – tette hozzá.

Az eset azért is furcsa, mert német állampolgárként al-Zurabi minden további nélkül vállalhatna munkát – egészen addig, amíg körülbelül két és fél év múlva Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Al-Zurebi azt mondja, korábban 1 millió 800 ezer forintnyi pénzt keresett havonta. Most kénytelen volt eladni drága Rolex óráját, hogy fizetni tudja a szállást.

Elmondta azt is, dolgozni akar, de nem hagyják és közölte: azt akarja, hogy küldjék vissza Szíriába.

„Erre nem hajlandóak” – mesélte és ezzel indokolta, hogy a brit belügyminisztérium idegenrendészeti központja előtt akart aludni tiltakozásul.

Az interneten azonban fényképek jelentek meg arról, hogy a biztonságiak a kezét hátracsavarva és a fejét leszorítva elvezetik.

A hatóságok közölték „rendzavarás miatt” letartóztattak egy férfit és egy rendőrőrsre vitték.

A korábban luxuséletet élő Al-Zurebi történetét a jobboldali brit bulvársajtó kapta fel épp akkor, amikor a Calais-i Dzsungel táborból befogadott gyerekmenekültek körül robbant ki botrány. Mindeközben a háború sújtotta Aleppo keleti részén dolgozó kollégái szerint az orosz és a szíriai légierő szándékosan bombázza kórházaikat és embertelen körülmények között kell operálniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×