eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Döcögősen indul a Brexit

Bár az új brit kormányfő, Theresa May - a határozottságáról ismert politikus, aki nehéz helyzetekben hideg fejjel képes rendet teremteni –, egyelőre úgy tűnik, hogy a Brexit, a szigetország kilépése az Európai Unióból, kissé döcögősen indul.

A kilépést azért szavazta meg Nagy-Britannia polgárainak a többsége, mert ellenezte Brüsszel központosító törekvéseit, féltette a brit szuverenitás sérthetetlenségét. Eleme volt ennek a problémakörnek az unión belüli szabad munkavállalás is, hiszen a brit konzervatív párti kormány választási ígérete volt, hogy korlátozza a bevándorlók számát, a munkavállalók pedig egyre özönlöttek, különösen Kelet-Európából. A kormány azt szeretné, hogy a munkahelyeket britek töltsék be.

Vasárnap még arról írt a Sunday Times, hogy a vállalatoknak jelenteniük kell a munkaügyi hatóságoknak, hogy hány külföldit alkalmaznak. A lap erről felháborodott hangú kommentárt közölt, majdhogynem fasisztának bélyegezve az illetékeseket. A szóvivő válaszul előbb azt hangsúlyozta, hogy nem név szerinti felsorolást és személyes adatokat kérnének, csupán egy számot, hogy a kormánynak pontosabb rálátása legyen a munkaügyi viszonyokra.

Estére bejelentették, hogy a rendelkezés kibocsátásától eláll a kormány. Amihez hozzátehetnénk, hogy a britek bizonyos gyengén fizetett és odaadást követelő foglalkozásokra nem is jelentkeznek, s nem csak pincérnek vagy mezőgazdasági idénymunkásnak, hanem még ápolónőnek sem, ami valaha szociális érzékű úrilányok kedvelt foglalkozása volt, manapság azonban több tízezernyi színes bőrű vagy Fülöp-szigeteki tölti be a kórházi ápoló munkahelyeket Angliában. A Fülöp-Szigeteken tucatnyi szakiskola egyenesen a brit kórházak szükségletének kiegészítésére képez ki százakat.

Nagy küzdelem folyik azért, hogy a londoni City a Brexit után, és a hivatalos kilépést megelőző időszakban is megőrizze vezető szerepét, mint legfontosabb európai pénzügyi és bank-központ. Frankfurt már jó ideje szeretné átvenni ezt a szerepet Londontól, és a hétfői Financial Times arról ír, hogy Németországban a bankárok jövedelmére vonatkozó munkaügyi törvényeket is készek megváltoztatni, csakhogy odacsábítsák pénzintézetek tucatjait.

A britek keresik a lehetőséget, hogyan őrizhetnék meg az unión kívül is hídszerepüket Európa és a világgazdaság között. Hírek szerint több amerikai bank valóban elköltözne a Cityből, de nem Frankfurtba - amit közölük néhányan túl provinciálisnak tartanak -, hanem inkább vissza az Egyesült Államokba.

Theresa May bejelentette, hogy május után beindítja a Brexit-tárgyalásokat, és több szakértő taktikailag hibás lépésnek tartja, hogy közölte a dátumot. Egy brüsszeli tárgyaló megbízott pedig azt jósolta - névtelenül -, hogy a tárgyalások "zűrösek és olykor igen kellemetlenek lesznek", mert a maradék huszonhét tagország minden eszközzel érvényesíteni akarja majd a saját érdekeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×