eur:
394.44
usd:
369.59
bux:
65663.66
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Saját felhasználói ellen kémkedett a Yahoo

Saját felhasználói ellen kémkedett a Yahoo

Az amerikai titkosszolgálatok megbízásából saját ügyfelei emailjeit fésülte át a Yahoo internetes cég. A vállalat körül még nem csitult el a masszív adatlopási botrány, most máris itt egy másik.

A Yahoo-t azzal vádolják, hogy olyan algoritmust fejlesztett ki titokban, amely az amerikai hírszerzési ügynökségek által adott kulcsszavakra keresett rá ügyfelei beérkező emailjeiben.

Meg nem nevezett források szerint – így nem tudni, hogy az információ az állami szervektől vagy a cég dolgozóitól származik – a vállalat eleget tett annak a titkos amerikai kormányrendeletnek, amelynek értelmében az FBI vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA számára több százmillió Yahoo Mail postafiókot tartott megfigyelés alatt.

A Reuters több informatika-biztonsági szakértőt is megkérdezett és ők azt mondták: ez az első eset, hogy egy amerikai internetes cég beleegyezett a kémügynökségek követelésébe és az összes beérkező üzenetet átfésülte – szemben azzal, hogy csak elmentett üzeneteket vagy pontosan meghatározott postafiókok körét figyelte volna meg.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mi után kutattak a biztonsági ügynökségek, de az világos, hogy egy karaktersort kerestek, ami egy szó vagy kifejezések vagy akár egy csatolt fájl is lehetett.

Az sem világos, hogy a Yahoo pontosan mit adott át, és hogy a kémügynökségek más szolgáltatóknál is próbálkoztak-e.

Két volt dolgozó szerint Marissa Mayer vezérigazgató több cégvezetőt feldühített, amikor eleget tett az ügynökségek kérésének. Ezt követően távozott 2015 júniusában a Yahoo Információs Biztonsági Főnöke, Alex Stamos.

„A Yahoo törvénytisztelő cég, amely követi az Egyesült Államok törvényeit” – közölte a vállalat rövid közleményében.

A hírt sem Stamos, sem az NSA nem volt hajlandó kommentálni.

Ismert, hogy korábban amerikai telekommunikációs és internetes cégek ügyfelek adatait adták át az amerikai hírszerzési hatóságoknak, szakértők szerint azonban arra eddig nem volt példa, hogy olyan valósidejű megfigyelést alkalmazzanak, hogy ahhoz egy új program kifejlesztésére legyen szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×