Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump zseni vagy adócsaló?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ügyeskedő vagy adócsaló Donald Trump? Megkapta a republikánus amerikai elnökjelölt adóbevallását a New York Times - e szerint olyan veszteségeket halmozott fel, ami miatt nem kellett szövetségi jövedelemadót fizetni. Vajon hogy hat ki mindez esélyeire?

Donald Trump 1995-ös adóbevallása szerint 915 millió dolláros veszteséget halmozott, ami lehetővé tette neki, hogy ne fizessen személyi jövedelemadót az amerikai szövetségi adóhivatalnak.

A reakció? Trump ellenfele, Hillary Clinton „politikai bombának” nevezte a hírt, maga az ingatlancézár viszont nem volt hajlandó a számokról szólni, csak annyit mondott „illegálisan szerezték meg” a dokumentumot.

Ez ugyanaz az érvelés, amit Clinton is alkalmazott, amikor vélhetően orosz hekkerek feltörték a Demokrata Párt levelezését, vagy amikor ugyanaz a csoport napvilágra hozta, hogy magukat tisztának mondó olimpiai sportolók legálisan szedhettek mások számára tiltott szereket.

Miközben amerikaiak milliói élnek egyik napról a másikra és az utóbbi évtizedben az elégedetlenség utcára vitte a szupergazdag „1 százalék” ellen tüntetőket, Trump egyes hívei „zseniálisnak” nevezték a jelölt adózási gyakorlatát. Ő maga pedig azt mondta: „mert okos vagyok” – amikor Hillary Clinton első tévévitájukban felvetette, hogy nem fizetett szövetségi adót.

A támogatók közül Chris Christie, New Jersey republikánus kormányzója mondta azt, hogy „ez egy nagyon jó sztori, mert Donald Trump zsenialitásának példája”.

De vajon bizonyosan az adóügyeskedők hőse-e Trump? Még ha sokakban erősek is az erkölcsi aggályok, egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy jogsértő módon lépett volna fel.

Sok amerikai számára örömet jelentenek Trumpnak „az elitnek” célzott beszólásai, de ezek az amerikaiak is adófizetők és felmerül a kérdés, ha hősük „zseni”, akkor ők „buták”-e? A BBC idézi Leona Helmsey szálloda-tulajdonost, aki egyszer megjegyezte „csak a kisemberek fizetnek adót”.

Rudy Giuliani volt New York-i polgármester szerint nem, mert sok szegényebb amerikai is kihasználja a kiskapukat és nem fizet adót.

A republikánus jelölt támogatói emellett igyekeztek hangsúlyozni: többszázmillió dollárnyi ingatlanadót, vámot, önkormányzati és állami adót fizetett meg és bőkezűen támogatott karitatív alapítványokat.

A nagy kérdés tehát az, hogy mindez hogyan befolyásolja esélyeit. Egyelőre Hillary Clinton áll jobban – a választók 49 százaléka szavazna rá, míg Trumpra 45 százalék. Az amerikai elnökválasztás kimenetelét tehát még mindig nagyon nehéz megjósolni.