eur:
394.46
usd:
369.27
bux:
65566.74
2024. április 23. kedd Béla

A szabadkereskedelmi szerződés a koalíció szakítópróbája Németországban?

Németországban ugyan csak egy év lesz választás, a jelek szerint  a berlini koalícióban résztvevő pártok máris megkezdték kampányukat, amihez kiváló alapnak tűnik az Egyesült Államok és az Európai Unió között immár három esztendeje tartó szabadkereskedelmi tárgyalás.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a hét végén azt állította, hogy az igencsak vitatott téma gyakorlatilag végleg zsákutcába jutott, míg Angela Merkel kancellár – válaszként – lehetségesnek nevezte a szabadkereskedelmi szerződés megkötését. A két kijelentés kölcsönös vádaskodásnak adtak tápot Berlinben.

A kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió főtitkára felháborítónak nevezte a gazdasági miniszter nyilatkozatát a szabadkereskedelmi tárgyalások elakadásáról. Peter Tauber szerint Sigmar Gabriel kijelentése igencsak káros, mert neki inkább a megállapodás sikeréért kellene harcolnia. A kereszténypárti vezető azzal vádolta Gabrielt, hogy gazdasági miniszterként a német nép érdekeinek szem előtt tartására tett esküt, nem pedig a Szociáldemokrata Párt hatalmának erősítésére.

Angela Merkel kancellár is úgy vélte, hogy lehetséges a megegyezés az Egyesült Államok és az Európai Unió között a szabad kereskedelem kérdésében. A kormány szóvivője azáltal igyekezett tompítani a koalíciós partnerek között kirobbant vitát, hogy kijelentette, egy dolog megvonni az ideiglenes mérleget, de a 2013 júliusában indult egyeztetések még nem értek véget.

De Steffen Seibert is elismerte, hogy kétségtelenül vannak nézeteltérések a két fél között olyan ügyekben, mint például a környezetvédelem vagy a fogyasztói jogok, de hangoztatta, hogy a helyes döntés a tárgyalások folytatása.

Ignacio Garcia Bercero, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője, az EU tárgyalócsoportjának vezetője is cáfolta, hogy a megbeszélések zsákutcába jutottak, azonban hozzáfűzte: tény , hogy a felek ígéretük ellenére, arra sem voltak képesek, hogy tárgyalási pozícióikat a mai napig írásba foglalják.

A téma – a menekültválság mellett – máris a jövőre esedékes németországi választás egyik szakítópróbájának tűnik a jelenlegi koalíciós partnerek között, ugyanis az Atlanti-óceán két partja között tervezett szabad kereskedelem kérdése már jó ideje borzolja a kedélyeket.

Tavaly Berlinben egymillióan tiltakoztak ellene, idén áprilisban pedig - Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt - 35 ezren vonultak fel Hannoverben követelve a tárgyalások beszüntetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×