eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

450 letartóztatás, 5 késelés a Notting Hill-i karnevál mérlege

Immár ötvenedik alkalommal rendezték meg London nagy nyári eseményét, a Notting Hill városnegyedben élő karibiak, tehát a főleg jamaikai és trinidadi bevándorlók fergeteges, zenés-táncos karneválját. Ez a riói karneválhoz hasonló, csak szamba helyett Notting Hillben a reggae dübörög, ám a lányok itt is fantasztikus tolldíszekben és jelmezekben vannak - vetkőzve. Idén egymillió néző élvezte a látványosságot.

Augusztus utolsó vasárnapja után a hétfő is munkaszüneti nap Angliában, ilyenkor rendezik a londoni Notting Hill városnegyedben élő karibiak az összes utcákon végig vonuló karneváljukat. Az első nap a gyerekeké, a második a felnőtteké. Notting Hill kellemes régi, polgári városnegyed, bizonyára sokan emlékeznek rá Hugh Grant és Julia Roberts hangulatos filmjéből, ami a helyi könyvüzlet ifjú tulajdonosa és a boltba betévedt hollywoodi filmsztár szerelméről szól.

De magyar történelmi emlék is található Notting Hillben. Ott szállt meg hajdan, egy szép villában, az Angliába látogató Kossuth Lajos. Azóta megváltozott a városrész jellege, az 1950-es években ide települtek a tizenöt karibi szigetről, így például Jamaikából, Trinidadból, Tobagoból és Barbadosból szerencsét próbálni Angliába áthajózott tízezrek. A Notting Hill-i karnevál lényege a zene és a látványosság.

Karibi specialitás a steel band, fém olajoshordók fenekét kalapálják ki xilofonszerű hangszerré, azon játsszák a ritmusos táncdalokat. A karneválon teherautók platóján vonulnak fel a steel band-ek, az egyiknek a zenéje olykor egybefolyik a másikéval, de ezt senki se bánja, felvonulók és nézők egyaránt táncolnak a reggae zenére. A kirendelt 6.000 rendőr sem állja meg, hogy ne csatlakozzon a tánchoz. Sajnos, a rendőröknek sok dolguk akadt. Idén 169 letartóztatás volt kábítószerezés miatt, és több száz fiatal került az őrszobákra, mert szúrófegyvert találtak nála. Öt késelés így is történt.

450 letartóztatás, 5 késelés a Notting Hill-i karnevál mérlege

Új kifejezés került be az idei Notting Hill karnevál alkalmából az angol szókészletbe. A twerking. Táncoslányok odamennek a fiúkhoz és a hátuljukat hozzájuk dörgölik. Ezt a Notting Hill-i riportok tanúsága szerint most a rendőrökkel is gyakorolták, akik kicsit kényszeredett mosollyal tűrték a dolgot, de azért nem mozdultak a posztjukról ha már így letámadták őket, karib szokás szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×