eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rosszul állnak a szaúdiak az olajháborúban

Folytatódik a szaúdi-amerikai olajháború és úgy tűnik, a szaúdiaknak nem sikerült megtörni az amerikai pala-olaj kitermelőket. Az amerikaiak tovább szorítják le az árakat, ami komoly gondot okoz a szaúdi költségvetésnek.

Közel két évvel azután, hogy Szaúd-Arábia olcsó olajjal árasztotta el a világpiacot, még mindig nem sikerült visszaszorítania az amerikai palaolaj-kitermelőket – írja a Telegraph című lap.

Bár az Öböl-államoknak sikerült elkaszálniuk a mélytengeri kitermelési projekteket, keserű azonban a győzelem – idézi a lap az IHS tanácsadó céget.

Amit a szaúdi vezetésű csoportnak sikerült elérni az az, hogy 2020-ig 1.8 billió dollárral kevesebbet költenek a cégek a lelőhelyek feltárására.

Az észak-amerikai palaolaj-kitermelők azonban olyan ütemben csökkentik költségeiket, hogy sokkal olcsóbban tudnak termelni – ez pedig már a szaúdi jóléti államot és a hadsereg finanszírozását fenyegeti.

Korábban még arról szóltak a híradások, hogy a palaolaj-kiteremelők hozama fokozatosan elapad és egyre drágább lesz nekik talpon maradni. A szaúdi kitermelési politika épp erre próbált rájátszani.

Ehelyett azonban sikerült tovább javítani a technológiát és hatékonyabban elemezni az adatokat – az eredmény az lett, hogy Nyugat-Texasban egy hordó olaj adózás előtti kitermelési költsége 2,25 dollárra esett.

A pala-lelőhelyek „elöregedési” üteme a 10 évvel ezelőtti 90 százalékhoz képest – mostanra 18 százalékra csökkent, azaz a hatékonyság-növelés nyomán a cégeknek még mindig megéri folytatni a munkát.

A nyugat-texasi Permian-mezőt ugyanolyan gazdagnak mondják, mint a szaúdi Gavar-mezőt. Egyes cégek szerint napi 2-5 millió hordót is ki tud termelni, ami azt jelenti, hogy az olajár soha nem ugrik 55 dollár fölé.

Ezt állítja Scott Sheffield, a Nyugat-Texasban működő Pioneer Natural Resources leköszönő főnöke.

Az amerikai cég tavaly 26 százalékkal csökkentette működési költségeit és annak ellenére, hogy az olajár a 40 dollár körüli nyomott szinten áll, megengedheti magának, hogy öt új kutat építsen.

Az új technológiának köszönhetően egy fúrótoronyból három vagy akár több kútból tudnak egyszerre kitermelni.

Mindez rossz hír az Opec-országok számára. Bár néhány eladósodott amerikai céget sikerült csőbe jutattniuk, kockázati befektetők készen állnak, hogy felvásárolják eszközeiket és folytassák a kitermelést.

Az Opec-nek így hosszabb olajháborúra kell felkészülnie, mint amire számított – írja a Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×