eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Női vezetői lehetnek Nagy-Britanniának

Női vezetői lehetnek Nagy-Britanniának

Megvonta a bizalmat Jeremy Corbyn párvezetőtől a brit ellenzéki Munkáspárt. Corbyn azonban nem hajlandó lemondani. Előfordulhat, hogy Nagy-Britanniában női vezetője lesz az országnak, az ellenzéknek és Skóciának is. Nem beszélve az államfőről, II. Erzsébet királynőről.

A 67 éves Jeremy Corbyn Labour-pártvezető ellen a brit európai uniós tagságról tartott múlt heti népszavazás után pártja két parlamenti képviselője nyújtott be bizalmatlansági indítványt, ugyanis általános a nézet, hogy nem tudta hatékonyan mozgósítani a szocialista tábort, és így még a munkáspárti szavazók 40 százaléka is a kilépésre voksolt.

A bizalmatlansági indítványt a 229 Labour-képviselő közül 174 támogatta, de Corbyn nem hajlandó lemondani. Arra hivatkozik, hogy őt annak idején a tagság 60 százaléka demokratikusan megválasztotta a párt élére, ezeket - mint mondotta - "nem árulhatja el."

Corbyn pozíciója azonban egyre ingatagabbá válik. Az árnyékkormány tagjai egymás után mondanak le, és tekintélyes labouristák szólítják fel az akaratosságáról közismert politikust, hogy távozzon a párt éléről.

Helyére máris bejelentkezett az 55 éves, Labour-körökben igen népszerű Angela Eagle képviselőnő, a valamikori munkáspárti brit kormány minisztere, az árnyékkormány tagja. Ám Corbyn közölte, hogy ha pártjában beindul a vezetőválasztás, ezen indulni kíván ő is.

Női vezetői lehetnek Nagy-Britanniának

Tehát mindkét brit nagy politikai párt új vezetőt keres. David Cameron távozásának még nincs pontos dátuma: azt mondotta lemondását bejelentve, hogy addig tovább viszi az ügyeket, amíg ősszel kiderül, ki lesz az utóda. A miniszterelnöki megbízatásra, David Cameron utódlására, egyaránt pályázik a Brexit sikerét egyengető konzervatív párti vezető politikus: Boris Johnson és Theresa May belügyminiszter.

Johnson mellett szól, hogy vele talán nagyobb esélye lenne a konzervatív pártnak a győzelemre 2020-as választáson.

De esetleg előfordulhat, hogy Nagy-Britanniában női vezetője lesz az országnak, az ellenzéknek, és a már aktív főminiszter, Nicola Sturgeon személyében, Skóciának is. Nem beszélve az államfőről, II. Erzsébet királynőről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×