eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla

Frusztráltak a francia rendőrök

Kifulladni látszanak Franciaországban a munka törvénykönyvének tervezett módosítása elleni tiltakozások. A kedden megtartott, sorrendben immár a tizenegyedik országos demonstráció a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb embert mozgatott meg. Egyre erősebb viszont a francia rendőrök elégedetlensége, akik immár nyíltan kimondják: feletteseik túlhajszolják őket.

A korábbiakhoz képest lényegesen kevesebben tüntettek kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen: a rendőrség szerint a demonstrálók száma országszerte 64 ezerre rúgott, a tiltakozásokat szervező, a szélsőbalhoz kötődő szakszervezetek szerint pedig 200 ezerre. A számlálásban mutatkozó eltérés a fővárosban is hasonló arányú volt: a rendőrök 15 ezer résztvevőt számoltak össze, a Force ouvriere nevű szakszervezet viszont 55 ezret. Csak összehasonlításként: a június 14-i, erőszakos megnyilvánulások által tarkított párizsi demonstráción a rendőrök szerint 125 ezren, a szakszervezetek szerint 1,3 millióan vettek részt.

Kedden, miközben a tömeg helyenként sarló-kalapácsos zászlókkal vonult, és itt-ott a szokásos, símaszkot viselő törő-zúzók kisebb károkat okoztak, a szenátus a munka törvénykönyvének módosításáról szavazott. A szakszervezetek egyébként éppen ezért időzítették erre a napra a sorrendben immár tizenegyedik demonstrációjukat, ám azzal nem sikerült megfélemlíteniük az amúgy jobboldali többségű szenátust.

A szavazás során a honatyák ugyanis visszahoztak néhány, a baloldal és a szakszervezetek által túlságosan liberálisnak tartott és korábban a képviselőházban a törvénytervezetből kigyomlált paragrafust, például azt, amely lehetővé teszi a 35 órás munkahéttől való eltérést. A lépés persze nem bír különösebb jelentőséggel: mivel nincs egyetértés az alsó- és a felsőház között, az utolsó szót a baloldali többségű képviselőház fogja kimondani, és mindenki előre tudja, hogy mi lesz az eredmény.

Ezzel együtt a kormány- és az államfő továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a törvénymódosítást mindenképpen átviszik, a vállalkozók azonban egyre inkább azt mondják: ebben a teljesen „kiherélt” formában annak semmi értelme sem lesz.

A tüntetések kapcsán egyébként a Valls-kabinetnek egy váratlan problémával is szembesülnie kellett, kiderült ugyanis, hogy a rendőrök körében aggasztó méreteket öltött az elégedetlenség. Ezt a helyzetet legalább három rendőr-szakszervezet vezetője jelentette be, hangsúlyozva, hogy kollégáik többsége a kimerülés határán áll. Ennek oka az, hogy a még mindig érvényben lévő rendkívüli állapot miatt állandó készenlétben állnak, a terrorfenyegetettség komoly erőpróbát jelent számukra, emellett pedig az Európa-bajnokság mérkőzéseit és a francia szakszervezetek demonstrációit is biztosítaniuk kell.

„Kollégáim frusztráltak” – mondta nemes egyszerűséggel az egyik rendőr-szakszervezet vezetője, hozzátéve: a helyzetet súlyosbítja, hogy a szakszervezetek tiltakozásain megjelenő törő-zúzók immár szemmel láthatóan keresik a konfrontációt a rendőrökkel, a lakosság egy része pedig növekvő ellenszenvet mutat irántuk.

Mindezt tetézi, hogy a feladatok megsokszorozódása miatt a rend őrei rengeteget túlóráznak, amit azonban eddig még nem fizettek ki nekik. Ez tovább fokozza az elégedetlenséget, figyelmeztettek az érdekvédők, hozzátéve: ha a terhelés nem csökken, annak előbb-utóbb a lakosság biztonsága látja kárát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×