Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Máris beindult a dominó?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia euroszkeptikusok máris népszavazás kiírását követelik az uniós tagságról azt követően, hogy Nagy-Britanniában a kilépés hívei nyerték meg a népszavazást. A politikai elit nagy részét és a mértékadó médiát sokkolta az eredmény, egyes szakértők pedig lehetséges dominóhatásról beszélnek.

Győzelemnek tartja a brit népszavazás eredményét Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökasszonya, aki egy péntek reggeli tweet üzenetben közölte: hasonló népszavazást kell rendezni Franciaországban és a többi uniós tagországban is.

Lényegében hasonló véleményen van a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozó, jobboldali Talpra Franciaország! nevű párt elnöke is, aki szerint a föderalista modell erőltetése helyett a Charles de Gaulle tábornok által megálmodott, szuverén nemzetek együttműködésén alapuló Európát kell megteremteni.

Fotó: MTI/EPA

A Brexitnek örülők tábora egyébként úgy véli, a britek kilépése óriási lehetőséget jelent a demokrácia számára, tarthatatlan ugyanis, hogy az uniót olyan bürokraták vezessék, akiket senki sem választott meg, és akik nem rendelkeznek semmilyen demokratikus felhatalmazással. Sokak szerint ez a „demokrácia deficit” okozza a legnagyobb károkat Európának.

A francia vezető politikai elit és a mértékadó média döbbenten kommentálja a hírt, csütörtök este ugyanis még kifejezetten arrogánsan arról értekeztek, hogy a bentmaradók tábora biztosan nyerni fog. A mértékadó lapok olvastán egyébként sokkal jobban meg lehet érteni a pragmatikus britek döntését, a legtöbb írás ugyanis színtiszta ideologikus fejtegetéseket tartalmaz az Európai Unió kapcsán.

A francia véleményformáló elit egyik legnagyobb bűne talán az, hogy az elmúlt években egyre inkább megbélyegezte a nemzeti szuverenitásukhoz ragaszkodó politikai erőket, összemosva őket a rasszistákkal és az idegengyűlölőkkel, és a „szuverenizmus” számukra valóságos szitokszóvá vált.

Ebből a szempontból a francia választók számára a brit népszavazás eredménye elégtételt is jelent, amint a Talpra Franciaország! nevű párt elnöke jelezte, elsősorban a politikai elit által semmibe vett 2005-ös népszavazásért, amikor a franciák többsége az uniós alkotmány ellen szavazott.

Talán nem fölösleges megemlíteni, hogy a népszavazást megelőző napokban Michel Rocard egykori szocialista miniszterelnök úgy vélte, jó dolog lehet a britek kilépése, mivel nélkülük felgyorsítható lesz a politikai integráció az unión belül, vagyis a politikus azt reméli, a „kerékkötők” távozásával szabaddá válik az út a nagyobb föderáció erőltetése felé.

Csakhogy francia elemzők úgy vélik, a brit népszavazás dominóhatást indíthat el az Unión belül, figyelmeztetve, hogy a hollandok és a dánok is hasonló eljárást kezdeményezhetnek, arról nem is beszélve, hogy a felmérések szerint maguk a franciák is egyre euroszkeptikusabbá válnak. Nem véletlen, hogy a Brexitet követően csaknem minden francia politikus és véleményformáló elismeri: az unió működését alapvetően meg kell reformálni, mert a menekültválság kezelése is megmutatta, hogy a brüsszeli vezetés távolról sem nevezhető hatékonynak.