Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtalálták az egyiptomi gép roncsait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyiptomi légiügyi nyomozók azt mondják, hogy megtalálták a Földközi-tenger mélyén a májusban eltűnt MS804-es járat roncsait. Az egyiptomi gépen 66-an tartózkodtak, amikor eltűnt a radarról és máig sincs megbízható magyarázat a katasztrófára.

Kréta és az egyiptomi partok között több főbb helyszínen is felfedezték a májusban lezuhant egyiptomi Airbus roncsait. Az egyiptomi hatóságok szerint az általuk bérelt egyik kutatóhajó, a John Lethbridge bukkant rá a valószínűleg több roncsdarabra.

Ezek szakértők szerint három kilométer mélyen fekhetnek. Az egyiptomi nyomozóbizottság azt is közölte, hogy fényképeik vannak a roncsokról.

Egy második hajó, a LaPlace két hete fogta be a repülési adatokat rögzítő fekete dobozok jeleit. Az eszközöket gyorsan ki kell emelni, mert még körülbelül egy hétig küldenek jeleket – említette meg a Guardian című lap.

Az áldozatok családjai közben már nagyon várják, hogy egyrészt napvilágra kerüljön, hogyan történt a katasztrófa, másrészt, hogy lefolytathassák a szeretteik halálát követő hivatalos eljárásokat.

„Még halotti bizonyítványokat sem kaptunk, minden a levegőben lóg” – mondta Mohamed Sabana, akinek 27 éves öccse veszett oda.

„Semmi hírt nem kaptunk azóta, hogy lezuhant a gép. Nem hiszem, hogy valaha is megtudjuk, mi történt” – mondta egy másik áldozat családtagja.

A görög légügyi hatóságok – amelyek légterén a repülő áthaladt – azt állították, hogy a gép szokatlanul éles fordulókat hajtott végre, mielőtt lezuhant volna – végül az egyiptomiak is elismerték, hogy az Airbus a katasztrófa előtt 360 fokos fordulót tett.

A francia légibiztonsági hatóság szerint a gép olyan jelzéseket küldött, amelyek szerint tűz üthetett ki és hiba lépett fel a repülésirányítási rendszerben.

A repülőn 30 egyiptomi, 15 francia valamint néhány kanadai, iraki, belga, brit, algériai, csádi, szaúdi, szudáni és portugál állampolgár utazott.

Bár eddig egyetlen terrorszervezet sem állította azt, hogy emberei okozták a tragédiát, Serif Fati egyiptomi légügyi miniszter óvatosan megjegyezte: „a technikai hibánál valószínűbb, hogy terrortámadás vagy más beavatkozás okozta a katasztrófát”.

Tavaly októberben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az egyiptomiak garantálni tudják-e a légiközlekedés biztonságát, azt követően, hogy terroristák pokolgépet csempésztek fel egy nyaralókat szállító orosz gépre.

A Metrojet katasztrófájában 224-en haltak meg és az akciót az Al-Kaida helyi szárnya vállalta magára. Mindez súlyos csapárt mért az egyiptomi turisztikai ágazatra.