eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A fegyvergyártók jól jártak Orlandóval

A fegyvergyártók számára jól jött az orlandói mészárlás: két nagy cég részvényárfolyamai is megugrottak. A befektetők szerint ugyanis a fegyvertartás szigorításától tartó polgárok gyorsan további lőfegyvereket akarnak majd vásárolni.

Újabb fegyveres mészárlás az Egyesült Államokban, újabb felháborodás és újabb vita arról: hol húzzák meg a szabad fegyverviselés határát.

Az egyik oldalon azok állnak, akik szerint a polgároknak joguk van bármilyen fegyverhez hozzájutniuk – akár háborúban használt félautomata gépkarabélyokhoz is – a másik oldalon pedig a korlátozott fegyvertartás hívei vagy annak totális elutasítói.

Miközben a floridai Orlandóban a főként melegek által látogatott Pulse diszkó 49 – többségében fiatal – áldozatát gyászolják, a fegyvergyártó cégek vezetői elégedetten dörzsölhetik a markukat.

Ahogy világgá repült a hír arról, hogy a 29 éves Omar Mateen vérfürdőt rendezett a klubban, megugrottak a részvényárfolyamaik.

A vadnyugati folklórból ismert Smith&Wesson papírjainak ára például hét, a versenytárs Sturm, Ruger and Company részvényei pedig több mint nyolc százalékkal drágultak.

Mint a BBC megjegyzi, az amerikai fegyveres vérengzések után általában felfelé mozdulnak el a fegyvergyártók részvényei.

A pisztolyok, puskák és gépkarabélyok eladásai már az év elején megugrottak, amikor Barack Obama elnök ismertette terveit arról, hogyan korlátoznák, hogy milyen fegyverekhez juthat hozzá a polgári lakosság.

Obama, aki többször is elcsukló hangon beszélt az ismétlődő tragédiák után, nem szorgalmazta a fegyvertartás teljes tilalmát – ezt nem is merné, mivel az amerikaik alkotmányos joga. Ő és a Demokrata Párt elnökjelöltség-várományosa, Hillary Clinton is ugyanakkor szigorúbban szabályozná, hogy ki, hogyan és milyen fegyverekhez juthat hozzá Amerikában.

2004-ig szigorúbb szabályozás volt érvényben az Egyesült Államokban: 1994-től tiltották például a sok lövedéket tartalmazó tárak gyártását. A republikánusok ellenállása nyomán azonban a 2004-ben lejárt törvényt nem hosszabbították meg és annak szigorú rendelkezéseit országos szinten már nem alkalmazzák, bár néhány állam megtartotta azokat. Florida nem tartozik ezek közé.

„Orlando ismét emlékeztetett arra, milyen könnyű valakinek fegyvert szereznie és iskolákban, templomokban, mozikban vagy nightklubokban embereket megölnie” – mondta az elnök a tragédia után.

Az ilyen megnyilatkozások azonban a fegyverboltok felé terelik azokat, akik attól tartanak, hogy hamarosan tiltólistára kerülhet több fegyverfajta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×