Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos mulasztásokat vet a németek szemére az Amnesty International

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberi jogok nemzetközi védelmére alakult Amnesty International nevű magánszervezet Berlinben közzétett tanulmánya súlyos mulasztásokat vet a német hatóságok szemére a faji megkülönböztetés felszámolása terén.

Az Amnesty International jelentésében elismeri, hogy Európában Németország fogadta be a legtöbb menekültet, azonban a múlt évben már gyakorlatilag minden napra jutott egy tüntetés az újonnan érkezők ellen. A tanulmány olyan jogalkotást szorgalmaz, amely lehetővé teszi a menekültek és szállásaik hatékony védelmét.

Tavaly több mint egymillió menekült érkezett Németországba, és fogadásukra, illetve elhelyezésükre számos polgári kezdeményezés alakult. Ezzel egy időben azonban megerősödtek azok a szervezetek is, amelyek az idegenek elleni hangulatkeltést írták zászlójukra.

Így nem véletlen, hogy míg 2014-ben összesen alig 200 esetben kellett a karhatalomnak kivonulnia migránsok szállásainak védelmére, a múlt évben már a belügyminisztérium több mint ezer ilyen jellegű támadást regisztrált.

Az Amnesty International most nyilvánosságra hozott jelentése szerint idén is a menekültek elhelyezésére létesített intézmények ellen már közel 350 esetben követtek el merényletet. A jelentés rámutat viszont arra is, hogy a hatóságok bizonyíthatóan hanyag módon reagálnak a faji megkülönböztetésből eredő erőszakra.

Alighanem ezzel függhet össze, hogy a migránsok szállásainak védelmére kirendelt őrség tagjai nem egyszer szélsőjobboldali szervezetek tagjai.

A tanulmány elkészítője, Marco Perolini berlini sajtóértekezletén utalt arra, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a gyűlöletből fakadó erőszakra külön büntetőjogi rendelkezéseket foganatosítottak, amelyek nem egyéneket, hanem azokat az idegeneket, felekezeteket, homoszexuálisokat és hátrányos szociális helyzetű csoportokat védelmez, amelyekhez az üldözött személyek tartoznak.

Ezek az intézkedések nem egyéneket, hanem egész csoportokat oltalmaznak. Marco Perolini szerint az ilyen jellegű jogalkotást nem öleli fel a német alkotmány, holott ezáltal már nagy lépést lehetne tenni abba az irányba is, hogy megszűnjön a hatóságok, így a rendőrség körében is érezhető faji előítélet, sőt aktív rasszizmus.