Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Padlót fog" Hollande népszerűsége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb negatív rekordot döntött a francia államfő népszerűsége, de ezúttal nincs egyedül: immár az általa két éve kinevezett, hosszú ideig meglehetősen népszerű miniszterelnök is hasonló cipőben jár. A felmérésekből az is kiderül, hogy a franciáknak a kormányról is csapnivaló a véleményük, és ezt egyre gyakrabban tettekben is kifejezik.

„Du jamais vu! – Ilyet sosem láttunk!” – ilyen és ehhez hasonló megállapításokkal kommentálják elemzők azt a tényt, hogy Francois Hollande államfő népszerűsége júniusra mindössze 11 százalékra zsugorodott. Ami azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság körében ekkora azoknak az aránya, akik elégedettek elnöki ténykedésével, a másik oldalon pedig 89 százalék elégedetlen vagy éppen dühös. Ehhez hasonló rossz eredményt legutóbb 2014 novemberében mértek a kutatók, az akkori 12 százalékot a legtöbb szakértő „padlófogásnak” minősítette.

Most kiderült tehát, hogy van még lejjebb is, ami azért meglepő, mert a Yougov nevű közvélemény-kutató május utolsó felében végezte a felmérést, és akkor már tudni lehetett, hogy a munkanélküliség két egymást követő hónapban csökkent, amire évek óta nem volt példa Franciaországban. De ez szemmel láthatóan nem hatotta meg a franciákat, mint ahogyan az sem, hogy a hivatalos adatok szerint a gazdasági mutatók is jobb irányba fordultak.

Igaz, éppen ez volt az az időszak, amikor csúcsra jártak a munka törvénykönyvének módosítása elleni tiltakozások, és még sokan amiatt dühöngtek, hogy a kormány az alkotmány hírhedt 49-3-as paragrafusának alkalmazásával erőltette át a szöveget a parlamenten. Azzal az eljárással egyébként, melyet ellenzékben a szocialisták „brutalitásnak”, „a demokrácia megcsúfolásának” neveztek.

Hogy a fenti eljárást a választók nagy része valóban „brutalitásként” érzékelte, azt az is mutatja, hogy a törvényszöveget a parlamenten áterőltető, a lakosság körében sokáig az államfőnél lényegesen népszerűbb Manuel Valls miniszterelnök megítélése is brutálisan megváltozott. A Yougov szerint az elmúlt hónapban nem kevesebb, mint nyolc pontot veszített népszerűségéből, amivel a benne bízó választók aránya 14 százalékra zsugorodott.

A Yougov a francia kormány megítélését is megmérte, ez az előző hónapban regisztrált adatokhoz képest öt százalékkal esett vissza, és 10 százalékon stabilizálódott. A csapnivaló eredmény abban is megmutatkozik, hogy a miniszteri látogatásokat rendre tüntetések kísérik. A legnagyobb ellenszenv amúgy a kormány legarrogánsabbnak tartott tagját, a gazdasági tárcát vezető és amúgy liberális politikát valló Manuel Macron-t övezi. Az államfői álmokat is melengető politikust az elmúlt napokban a rendőrségnek többször ki kellett menekítenie a munkalátogatásai alkalmával összegyűlt tüntetők köréből, hétfőn pedig egy Párizs közeli kisvárosban tojásokkal dobálták meg.

Egyes szakértők aggasztónak tartják, hogy a fenti felmérés szerint a jelenlegi társadalmi konfliktus a teljes politikai vezetésre kihat, a kormánypártiak mellett ugyanis az ellenzéki politikusok megítélése is romlott. Mindennek következtében emelkedik a határozatlanok aránya, akik nem tudják megmondani, mely pártra szavaznának, és akiknek egy jelentős része nem kizárt, hogy 2017-ben Marine Le Pen-ékkel fog próbálkozni.