Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rommá zúztak egy szállodát a szomáliai terroristák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szomáliában az Al-Kaidával szimpatizáló Al-Sabab terrorcsoport vállalta magára egy szálloda ellen végrehajtott véres merényletet. A mogadisui robbantásban és lövöldözésben legkevesebb 10 ember meghalt.

Politikusok és magasrangú illetékesek voltak a vendégei annak a szállodának Szomália fővárosában, amelyet a kegyetlenségéről hírhedt Al-Sabab terrorcsoport vett célba.

Szerdán először egy öngyilkos robbantó hajtott kocsijával a hotelt óvó kerítés kapujának, majd az ezt követő lövöldözésben legkevesebb 10 ember életét vesztette.

Az Al-Kaidához kötődő fegyveres szervezet gyorsan magára vállalta a felelősséget, miközben a helyi rendőrség felvetette, hogy több harcost nem sikerült kifüstölni estig a szállodából.

Közben a szomáli kormány biztonsági erői azt mondták, hogy 17 Al-Sabab harcossal végeztek Kismayu indiai-óceáni kikötőtől 30 km-re északra.

Állításuk szerint megölték a fegyveres csoport hírszerzési főnökét és azt a vezetőt is, aki a tavalyi, kenyai egyetemisták ellen végrehajtott kegyetlen mészárlás ötletgazdája volt.

A Garissa egyetem kollégiumában történt támadás idején 148 embert, többségükben diákokat öltek meg a támadók.

Az ötemeletes Ambassador szálloda homlokzatát szinte teljesen elpusztította a robbanás. Az épület előtt megrongálódott és kiégett autókat és elüszkösödött fákat lehetett látni. Az erkélyes szobák összes ablakát kiszakította a robbanás és a hotel előtti utcát törmelék lepte el.

Az Al-Sabab szigorú, iszlám törvénykezést akar bevezetni Szomáliában. A terrorcsoport azonban érdekes módon a támadás után nem kommentálta az akciót.

Februárban kilenc ember halt meg, amikor az Al-Sabab autóba rejtett bombát robbantott egy népszerű vidámparknál. Januárban 17 embert öltek meg a terroristák egy tengerparti étteremnél.

Az Al-Sabab meg akarja dönteni a szomáli kormányt. A szervezetet 2011-ben kiszorította Mogadishuból az Afrikai Unió AMISOM névre keresztelt békefenntartó erője. Tavaly pedig az ország déli régióiból távolították el a szélsőségeseket.