eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németország népirtásnak tartja az örmény mészárlást

Berlinben a képviselőház egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett kimondta, hogy népirtás volt, amit az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt az örmények ellen elkövettek. A határozat kimondja, hogy célja az örmény-török megbékélés előmozdítása, nem pedig a jelenlegi Törökország felelősségre vonása a múltban elkövetett bűnökért. A szavazást megelőző vitában több felszólaló azonban ostorozta az ankarai kormányt, mert fenyegetésekkel próbálta megakadályozni, hogy az örmények lemészárlását a német törvényhozás népirtásként bélyegezze meg.

Eredetileg a képviselőház már tavaly napirendjére akarta tűzni az örményekkel szemben száz évvel ezelőtt elkövetett mészárlás határozatban történő elítélését, azonban akkor a kormány –diplomáciai okokra hivatkozva- a szavazás elhalasztását kérte.

Időközben Joachim Gauck államelnök már nyíltan népirtásról beszélt, így a törvényhozók az ankarai kormány fenyegetései ellenére sem hagyták magát eltántorítani a mai szavazástól. Ezen azonban sem a kancellár, sem a külügyminiszter, sem pedig a kancellár-helyettesi tisztséget betöltő szociáldemokrata pártelnök nem vett részt. A csupán egy ellenszavazattal és egy tartózkodással elfogadott határozatban négyszer szerepel a népirtás kifejezés.

Megállapítja azt is, hogy az Oszmán Birodalomban 1915. április 24-én a kormány utasítására megkezdett tervszerű üldöztetés több mint egymillió örmény nemzetiségű áldozatot követelt, ami a 20.század tömegpusztításainak, etnikai tisztogatásainak, népcsoportok elűzésének valamint szabályos népirtásoknak nyitánya volt. A berlini képviselőház határozata szerint a Német Császárságnak - az Oszmán Birodalom egyik szövetségesének - szégyenletes szerepe volt a történtekben, ugyanis diplomatái révén pontos értesülései voltak a népirtásról, mégsem tett semmit ezeknek az emberiesség elleni bűntetteknek a megakadályozására. Ezért Németország vállalja történelmi felelősségét, amelynek alapján most határozottan kiáll az örmény-török megbékélés mellett.

Történészek másfél millióra teszik az első világháború alatt és után elpusztított örmények számát. A mai Törökország azonban mint az egykori Oszmán Birodalom jogutódja következetesen visszautasítja, hogy a történteket népirtásnak nevezzék, mert szerinte nem folyt szervezett hadjárat az örmények kiirtására, és nincs bizonyíték arra, hogy létezett az örmények kiirtását elrendelő parancs az oszmán birodalom vezetésétől.

A szavazást követően az ankarai kormány tiltakozásból, azonnal visszarendelte berlini nagykövetét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×