Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brüsszelbe utazott a szlovák kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A július elsejétől esedékes uniós elnökség kapcsán ma várja a szlovák kormányt az első igazi, nagyobb próbatétel. Robert Fico miniszterelnökkel az élen a teljes kabinet Brüsszelbe utazott, ahol találkoznak az Európai Unió legmagasabb képviselőivel.

Pontosan egy hónap múlva kezdődik a szlovák elnökség az Európai Unió Tanácsának élén. „Ez az időszak – bár csak szimbolikusan – de a kormánytagok mai találkozóival már elkezdődik” – véli Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság szlovák alelnöke. „Lehetővé teszi egyrészt a személyes kapcsolatok felvételét, az új kormány új minisztereinek megismerését, akik a tárcáikon belül elnökölnek majd. Ma egyfajta összehangolódásra kerül sor” – mondta Šefčovič.

Miroslav Lajčák külügyminisztert és Peter Javorčík szlovák EU-nagykövetet ezen felül plusz feladat is várta: a külföldi újságírók kérdéseire kellett válaszolniuk. Egyéb, a szlovák elnökséggel kapcsolatos kérdések mellett mindenekelőtt a migránsügy volt a Brüsszelbe akkreditált tudósítók érdeklődésének központi témája.

 Pozsony kritikus álláspontját, migránsellenes nyilatkozatait ugyanis a tagállamok sajtója különös figyelemmel kíséri. A szlovák diplomáciát arról is gyakran kérdezik, mit tesz majd az elnökség idején a brit referendum eredményének ismeretében, hogy viszonyul az ország az orosz szankciókhoz és Robert Fico egészségi állapota is az érdeklődés középpontjában van.

 A miniszterelnök a nap folyamán ellátogatott a brüsszeli szlovák képviselet székházába és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is fogadta. A látogatás legfontosabb programpontja viszont az Európai Bizottságban folytatott tárgyalások, amelyek központi témája a szlovák prioritások és feladatok az elnökség féléves időszaka alatt.