eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Akár évente jöhetnek heves bozóttüzek, szélviharok és áradások

Európának hamarosan rendszeresen visszatérő, szélsőséges időjárásra kell felkészülnie - erre figyelmeztet egy klímaváltozási kiadványban megjelent európai tanulmány. A szerzők szerint főleg a kontinens délnyugati térségeiben jelent majd gondokat az extrém időjárás.

35 éven belül évente heves erdőtüzek, áradások és szélviharok sújtják majd Európa egyes részeit – áll a Climatic Changes nevű éghajlatváltozási kiadványban publikált tanulmányban.

A kutatást vezető Giovanni Forzieri és csapata szerint „minden korábbinál magasabbak az éghajlattal összefüggő kockázatok”. Európában ez a kockázat egyre gyakoribbá válik és különösen a dél-nyugati régiókat érinti majd.

Ezeken belül pedig a gyakran sűrűn lakott és gazdaságilag fontos tenger- és folyópartokat, árterületeket fenyegetik majd áradások, szélviharok és más éghajlati kockázatok.

Közép-Európában némiképp mérséklődik az árvizek és jelentősebben az aszályok várható előfordulási aránya, de gyakrabban várhatók bozóttüzek – jelenleg ezek 100 évben egyszer, a jövőben 5 és 50 év közötti sűrűséggel fordulhatnak elő.

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Intézetében dolgozó Forzieri hozzátette: kutatási eredményeik komoly figyelmeztetést jelentenek a kormányoknak és azoknak az intézményeknek, amelyek feladata a „megoldások és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási stratégiák kidolgozása.”

„Spanyolországban például 2080-tól két olyan veszélyforrásra kell majd évente odafigyelni, ami jelenleg csak 100 évben egyszer jelentkezik” – tette hozzá a kutató.

A tudósok olyan klímamodellekkel dolgoztak, amelyek szerint szerint 2050-re a Föld átlaghőmérséklete két Celsius fokkal nő meg az ipari forradalom előtti szinthez képest.

A decemberben, Párizsban kötött első globális klímaegyezmény előirányozza, hogy a hőmérséklet-emelkedést „jóval” 2 Celsius fok alatt kell tartani. A megállapodást elfogadó összes állam vállalásokat tett az üvegházi gáz-emisszió mérséklésére.

Az egyezményt 175 ország képviselői múlt pénteken írták alá New York-ban. Ha azt a nemzeti parlamentek is ratifikálják, akkor az jogerőre emelkedik.

A tudósok egy része szerint jelenleg olyan szintű a fosszilis fűtőanyagok felhasználása a világon, hogy valójában akár 4 fokos emelkedésre kell felkészülni, aminek nyomán emelkedő tengerszintre, hőhullámokra és más szélsőséges időjárási jelenségekre lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×