Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Komoly fejtörést okoz a Calais melletti dzsungel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sürgősségi eljárásban tárgyalja egy francia bíróság annak a nyolc személynek az ügyét, akiket a rendőrség a Calais városában a hét végén tartott demonstrációt követően állított elő, és akiket egy komphajó megrohamozásával gyanúsítanak. Az előállítottak között két személy a No border nevű anarchista, globalizációt támogató szervezet tagja.

Egyre komolyabb fejtörést okoz a francia kormány számára a Calais városa mellett működő, dzsungelnek nevezett menekülttábor, elsősorban az ott működő szélsőbalos, anarchista csoportok ténykedése miatt. Ez utóbbiak legutóbb szombaton szerveztek egy a migránsokat támogató demonstrációt, amely egy a Calais-t Angliával összekötő komphajó megrohamozásával végződött.

A Spirit of Britain nevű hajó három órán át vesztegelt a kikötőben, ennyi idő kellett ugyanis a francia rendőrségnek, hogy letartóztassa és elvezesse azt a huszonnégy afgán, szudáni és eritreai állampolgárságú migránst, illetve közel tucatnyi anarchistát, akiknek sikerült feljutniuk a fedélzetre. Nyolcat közülük hétfőn sürgősségi eljárással állítanak bíróság elé, a vádlottak közül hatan migránsok, ketten pedig a No border nevű szervezethez tartozó aktivisták.

A francia hatóságok egyre komolyabb figyelmet szentelnek a felforgatással vádolt No border tagjaira, az országhatárok megszüntetéséért és a személyek szabad mozgásáért küzdő szervezet ugyanis a szombati demonstráción masszívan képviseltette magát, és azon a rendőrségi források szerint a franciák mellett holland, angol, német és olasz állampolgárságú aktivisták is részt vettek.

A Calais-i dzsungelben élő menekültek életkörülményeinek javításán dolgozó egyesületek képviselői egyébként azt állítják, hogy a No border aktivistái már hónapok óta beépültek a menekültek közé és tevékenységük arra korlátozódik, hogy a migránsokat a hatóságok ellen hergeljék, illetve hogy ellássák őket minden olyan információval, amelyek a jogi kiskapuk kihasználására alkalmasak.

A helyszínt jól ismerők szerint az amúgy tehetős családokból származó, a jobboldali internetes lapok egy része szerint pedig Soros György által is megtámogatott No border tagjai egyértelművé tették, hogy feltétel nélkül támogatják a menekültek azon szándékát, hogy Nagy-Britanniába jussanak, és akár törvénysértő módszerek alkalmazására is képesek, amint azt a komphajó megrohamozása is megmutatta.

A No border aktivistái közben egyre radikálisabb módszereket alkalmaznak véleményük kinyilvánítására: a hétvégi akciózásuk során például Franciaországot gyalázó feliratot mázoltak piros festékkel egy De Gaulle szoborra, ezzel is jelezve, hogy az országhatárok mellett mit gondolnak a nemzetről és annak jelképeiről.