Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gauck Közép-Európát bírálja a migránskérdésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svájci Davosban évről évre megrendezett Világgazdasági Fórumot a német államfő nyitotta meg. Joachim Gauck beszédében érthetetlennek nevezte, hogy a menekültválság kvóták alapján történő európai szintű megoldását elsősorban azok a kelet-közép-európai országok akadályozzák, amelyekből a kommunizmus idején sok ezren menekültek Nyugatra és kiváltképpen Németországban találtak új hazára. Gauck is elismerte, hogy határt kell szabni a menekültáradatnak, de erre csupán az Európai Unió lenne képes.

A Davosban szombat estig tartó Világgazdasági Fórumon a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója, köztük több mint 40 állam-, illetve kormányfő vesz részt közel 100 ország képviseletében.

A tanácskozások középpontjában a menekültválság és a kőolaj árának zuhanása áll. Az ünnepélyes megnyitó-beszédet a német államelnök tartotta, és a jelenlegi menekült-válsággal kapcsolatban kijelentette, hogy megérti az Európai Unió azon tagállamait, amelyek egykor kommunista uralom alatt éltek és félnek nemzeti identitásuk esetleges elvesztésétől. De az már érthetetlen, hogy éppen ezek az országok semmilyen szolidaritást sem nyilvánítanak a szülőföldjükről elüldözöttek iránt, holott a kommunizmus idején ezrek menekültek el ezekből az országokból és a Nyugat új otthont biztosított számukra.

Joachim Gauck beszédében védelmébe vette Angela Merkel menekültpolitikáját, amely a válság uniós szintű rendezésén alapul. A kancellár már ősz óta sürgeti a kvótarendszer bevezetését, azaz a menekültek arányos befogadását az Európai Unió tagállamaiban.

A német államfő davosi felszólalásával egy időben a török és a német rendőrség egyidejű razziát tartott embercsempészek felkutatására. A jórészt Berlinben és Hannoverben, valamint több török kikötővárosban végrehajtott akcióban közel fél ezer rendőr és nyomozó vett részt. Ennek során számos szír állampolgárságú személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy busás összegekért lélekvesztőkön nagyszámú menekültet szállítottak török kikötőkből görög szigetekre.

A hatóságok értesülése szerint az embercsempészek együttműködtek az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoporttal és a Kurdisztán függetlenségét követelő PKK néven elhíresült szervezettel is.