eur:
393.04
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Gauck Közép-Európát bírálja a migránskérdésben

A svájci Davosban évről évre megrendezett Világgazdasági Fórumot a német államfő nyitotta meg. Joachim Gauck beszédében érthetetlennek nevezte, hogy a menekültválság kvóták alapján történő európai szintű megoldását elsősorban azok a kelet-közép-európai országok akadályozzák, amelyekből a kommunizmus idején sok ezren menekültek Nyugatra és kiváltképpen Németországban találtak új hazára. Gauck is elismerte, hogy határt kell szabni a menekültáradatnak, de erre csupán az Európai Unió lenne képes.

A Davosban szombat estig tartó Világgazdasági Fórumon a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója, köztük több mint 40 állam-, illetve kormányfő vesz részt közel 100 ország képviseletében.

A tanácskozások középpontjában a menekültválság és a kőolaj árának zuhanása áll. Az ünnepélyes megnyitó-beszédet a német államelnök tartotta, és a jelenlegi menekült-válsággal kapcsolatban kijelentette, hogy megérti az Európai Unió azon tagállamait, amelyek egykor kommunista uralom alatt éltek és félnek nemzeti identitásuk esetleges elvesztésétől. De az már érthetetlen, hogy éppen ezek az országok semmilyen szolidaritást sem nyilvánítanak a szülőföldjükről elüldözöttek iránt, holott a kommunizmus idején ezrek menekültek el ezekből az országokból és a Nyugat új otthont biztosított számukra.

Joachim Gauck beszédében védelmébe vette Angela Merkel menekültpolitikáját, amely a válság uniós szintű rendezésén alapul. A kancellár már ősz óta sürgeti a kvótarendszer bevezetését, azaz a menekültek arányos befogadását az Európai Unió tagállamaiban.

A német államfő davosi felszólalásával egy időben a török és a német rendőrség egyidejű razziát tartott embercsempészek felkutatására. A jórészt Berlinben és Hannoverben, valamint több török kikötővárosban végrehajtott akcióban közel fél ezer rendőr és nyomozó vett részt. Ennek során számos szír állampolgárságú személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy busás összegekért lélekvesztőkön nagyszámú menekültet szállítottak török kikötőkből görög szigetekre.

A hatóságok értesülése szerint az embercsempészek együttműködtek az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoporttal és a Kurdisztán függetlenségét követelő PKK néven elhíresült szervezettel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×