eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Agyelszívást okozhat az Afrikának szánt európai migrációs terv?

Az Európai Unió közel három milliárd eurót ad azoknak az afrikai országoknak, amelyek visszafogadják az Európába érkezett illegális bevándorlókat. Emellett viszont vízumkönnyítést adna afrikai diákoknak, vállalkozóknak és diplomatáknak, amit élesen bíráltak egyes tagállamokban.

Tizennégy ember fulladt a vízbe és 27-et sikerült kimenteni a Törökország és Görögország közötti tengerszakaszon szerdán, miközben az Európai Uniós és az érintett afrikai országok vezetői Máltán arra készültek, hogy az Unióba irányuló migráció visszafogásáról tárgyaljanak.

A tragédia szomorú emlékeztető volt arról, hogy Európának eddig nem sikerült megoldást találnia arra, hogyan fogja vissza, vagy szorítsa keretek közé a partjaira érkező migránsok és menekültek áramlását.

Az uniós és az afrikai államok vezetőinek máltai csúcstalálkozóján erre tesznek kísérletet azzal, hogy ösztönzőket ajánlanak fel a migránsokat visszafogadó országoknak.

Az év során a Szíriából érkező menekültek ügye háttérbe szorította az afrikai migránsok kérdését - akik főleg a líbiai partokról elindulva próbálnak meg lélekvesztőkön és nagyobb hajókon eljutni Olaszországba vagy éppen Máltára. Az idén már több százan fulladtak meg.

Egy már korábban kiszivárgott tervezet szerint az EU közel hárommilliárd eurót adna azoknak az afrikai országoknak, amelyek visszafogadnák az Unióba bejutott, és illegális migránsnak nyilvánított embereket.

A pénzt egy központi alapba fizetnék be, amelyből Etiópia, Szudán, Uganda, Kenya és más országok részesednének, ha segítenének megoldani a "migráció kiváltó okait".

A terv ugyanakkor felvázolja azt is, hogy jobban meghatároznák az Afrikából kiinduló és az Afrikán belüli legális migráció lehetőségeit is. Európai munkaügyi ügynökségek "segítenék elő a munkalehetőségeket az EU-ban", ugyanakkor feltételként szabnák az afrikai migránsok számára a nyelvtudást. Emellett sürgetik, hogy az európai államok ismerjék el az afrikai egyetemek és más intézmények által kiállított diplomákat és képesítéseket. A terv kimondta azt is, hogy a legális migránsok családtagjai később csatlakozhatnának hozzájuk és azt is, hogy könnyíteni kell az európai vízumok megszerzését.

Az elképzelést már a máltai csúcs előtt éles bírálatok érték. A Telegraph című brit konzervatív lap "őrültségnek" nevezte a tervet és felvetette: az csak az agyelszívásra és a korrupt elit megjutalmazására jó. Egyrészt Európába csábítaná az afrikai diákokat, orvosokat és általában a diplomásokat, miközben a tanulatlanabb tömegek továbbra sem adnák fel az illegális bevándorlás ötletét.

Másrészt a vízumkönnyítésekkel, a diplomata-útlevéllel rendelkező és Európába bevásárolni járó afrikai elit együttműködését akarnák megvásárolni - írta a lap.

Tudósítók megjegyzik, hogy az EU tagállamok eddig csak félmilliárd eurót fizettek be a közel hárommilliárdos alapba, miközben az afrikai államok amiatt aggódnak, hogy a migráció visszafogásával csökkenhet az afrikaiak által hazaküldött pénz mennyisége, amely komoly bevételt jelent gazdaságaik számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×