eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Moszkva szerint szervezett politikai támadás része a WADA vádja

Állami szintre emelt, szisztematikus doppingolással vádolta meg a WADA, a nemzetközi doppingolás-ellenes ügynökség Oroszországot és azt javasolja, hogy tiltsák el az orosz atlétákat a riói olimpiától. Az orosz sajtó visszafogottan reagált, bár a hivatalos szervek szerint az ország elleni szervezett politikai támadás történt.

Az orosz médiában nem volt vezető hír a WADA doppingellenes ügynökség sokkolóan kemény jelentése az atlétika világáról, pedig a több mint 300 oldalas dokumentum különösen kemény kitételeket tartalmaz az orosz atlétika világáról. 

A vádak között szerepel, hogy állami szintre emelték az atléták doppingját és az általában a nemzetbiztonsággal foglalkozó Szövetségi Biztonsági Szolgálat megfélemlítette az orosz atléták mintáit vizsgáló labort.

Az egyik moszkvai labor vezetője "szándékos és rosszindulatú módon" elrendelte 1417 minta megsemmisítését, miközben az FSZB-ügynökök beépültek az orosz dopping-ellenes szervezetbe. "A Szocsi olimpián a laborban néhányan szakembereknek adták ki magukat, de valójában FSZB-sek voltak" - idéz a jelentés egy tanút.

A nemzetközi szervezet öt orosz atléta - köztük olimpiai bajnokok - és több edző örökös eltiltását követeli és azt javasolja, hogy az orosz atléták ne indulhassanak a 2016-os riói olimpián.

A WADA "széleskörű tétlenséggel" vádolta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget és azt mondta, hogy "elszabotálták" a 2012-es londoni olimpiát, mert olyan sportolók indulhattak rajta, akiknek nem lett volna szabad.

A jelentés különösen kínos Sebastian Coe, az olimpia egyik fő szervezője számára, aki a botrány idején a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke volt - jelenleg ő az elnök. Lord Coe felszólította Oroszországot, hogy egy héten belül adjon választ a vádakra.

A súlyos vádak és a követelt kemény büntetés ellenére az orosz sajtóban nem volt vezető hír a WADA-jelentés. Azok a médiumok, amelyek mégis kiemelt helyen foglalkoztak vele - a Vedomosztyi és a Kommerszant gazdasági lapok - általában nem tagadták, hogy csalhattak az orosz atlétikai szövetségben. A Kommerszant például azt emelte ki, hogy a szervezet kész az együttműködésre és új vezetése a doppingellenes intézkedések fejlesztésére koncentrál majd. Az orosz szövetség "kész a stratégiai együttműködésre" a nemzetközi szövetséggel és hamarosan megfogalmazza válaszát a WADÁ-nak.

Az orosz sportminisztérium közölte, hogy kész együttműködni a nemzetközi szervekkel, de vezetője, Vitalij Mutko sportminiszter arra utalt, hogy politikai kampány folyik Oroszország ellen. "Amit mi csinálunk, az mindig rossz".

Azt is megjegyezte, hogy szerinte a laborokat érintő vádak nem bizonyítottak.

Vlagyimir Ujba, az orosz szövetségi orvosi ügynökség vezetője pedig azt mondta, hogy a WADA-jelentés az ukrajnai válsághoz kapcsolódó "politikai nyomásgyakorlás" része.

A WADA-vádak árnyékot vethetnek a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságra is, mivel azzal vádolják a FIFA-bizottsági tag sportminisztert, Vitalij Mutkót, hogy tudott a dopping-politikáról. A WADA közben azt is állítja, hogy Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnöke 1 millió eurót kapott az oroszoktól a doppingügy eltussolására. Diack ellen a francia rendőrség folytat nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×