eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Egyiptomban lelőtték az ISIS egyik parancsnokát

Az egyiptomi rendőrség agyonlőtte az Iszlám Állam egyik helyi parancsnokát, akit egy horvát és egy amerikai túsz haláláért is felelősnek tartanak. A magas rangú parancsnokként leírt férfit akkor ölték meg, amikor letartóztatásánál ellenállást tanúsított.

Asraf Ali Hasszan al-Garablit a líbiai határnál történt támadások és Tomislav Salopek később lefejezett horvát mérnök halála miatt körözték. Emellett William Henderson amerikai olajmérnök halála és a kairói olasz konzulátus ellen elkövetett robbantás miatt is keresték. A támadásban egy ember meghalt és tízen megsebesültek.

Az egyiptomi hatóságok szerint a "magas rangú parancsnoknak" nevezett férfit Kairóban ölték meg egy vasárnapi tűzpárbaj során. A rendőrök le akarták tartóztatni, amikor tüzet nyitott - szólt a közlemény.

Michael Horowitz, a Levantine Group nevű, Közel-Kelettel foglalkozó tanácsadó cég vezető elemzője szerint al-Garabli halála egyfajta győzelem az egyiptomi hatóságoknak, amelyek megpróbálják megakadályozni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihádista szervezetek a Sínai-félszigetről átszivárogjanak az ország más részeire.

"Hivatalosan csak a Sínai-félszigeten vannak jelen, de már hónapok óta próbálkoznak... Egyiptomnak sikerült megölnie, illetve elfognia néhány Iszlám Állam parancsnokot, de a támadások nem álltak le. Al-Garabli halála azonban megakaszthatja terjeszkedésüket" - mondta az elemző.

Magáról Al-Garabliról nem sokat tudni. 2014 óta szerepelt a körözöttek listáján és közel állt Hisám Asmavi egykori egyiptomi katonatiszthez, a Szent Ház támogatói nevű dzsihádista csoport főparancsnokához. Asmavi lemondott, amikor az egység hűséget esküdött az Iszlám Államnak és felvette a Sinai Vilajet nevet.

Ez a csoport vállalta magára a több mint egy hete lezuhant Metrojet orosz utasszállító elpusztítását.

Közben a Telegraph című brit lap szerint felmerült, hogy szállodai dolgozók rejthették az egyik orosz utas bőröndjébe az Airbus-on vélhetően felrobbant pokolgépet.

Az egyiptomi rendőrség megkezdte a szállodák személyzetének kihallgatását, mivel a hatóságok már "90 százalékban bizonyosak" abban, hogy mégis terrortámadás történt.

Amerikai kémszervezetek szerint az orosz hatóságok már korábban hittek abban, hogy pokolgép okozhatta a Metrojet-gép katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg. Az FBI és az orosz sajtó is közölte, hogy a Szövetségi Nyomozó Hivatal felajánlotta Moszkvának, segít a katasztrófa okait kutató nyomozásban, de Oroszország elutasította azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×