Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szaúdiak nem fogják vissza az olajkitermelést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szaúd-Arábia nem korlátozza az olajkitermelést, hogy ezzel elősegítse a világpiaci árak stabilizálódását. Ezt azért teszi, hogy megőrizze piaci pozícióit még annak árán is, hogy árt gazdaságának.

Közeleg az olajexportőr országok szervezete, az Opec-kartell bécsi ülése, ahol ismét téma lesz a kitermelési kvóták ügye. A kérdés annál is sürgetőbb, mert tavaly óta látványosan leesett a kőolaj világpiaci ára.

Ez ugyan jó az autósoknak és a szállítóknak, de a világgazdaság más ágazatainak kárt okoz.

A nagy kérdés, hogy mit tesz Szaúd-Arábia, az Opec vezető tagállama. A sivatagi királyság tavaly sokkot okozott azzal, hogy a kitermelés szinten tartása mellett döntött és ezzel hátat fordított korábbi politikájának, amelynek célja az olaj világpiaci árának stabilizálása - és így egy kiszámíthatóbb gazdasági környezet fenntartása volt.

Azóta 115 dollárról 50-re esett a kőolaj hordonkénti ára. Úgy tűnik, a szaúdiak a nemzetközi nyomás ellenére nem visszakoznak és továbbra sem hajlandók visszafogni a kitermelést, hogy az árak így magasabbra kúszhassanak. Politikájukkal az a céljuk, hogy megtartsák piaci részesedésüket.

"Egyetlen dolgot kell tenni, hagyni, hogy a piac végezze a dolgát" - mondta Halid al-Falih, az állami olajcég, a Saudi Aramco vezetője, aki emellett országa egészségügyi minisztere is. Vezető illetékesek szintén arra utaló megjegyzéseket tettek a Financial Timesnak, hogy nem akarják mérsékelni a kínálatot.

Az alacsony árak miatt a világ nagy energiacégei többszáz milliós befektetéseket jegeltek és a helyzet az olajtól nagyban függő szaúdi államnak is kárt okoz, mivel jelentősen visszaestek a bevételei.

Az idén például masszív, a GDP 20 százalékával megegyező költségvetési hiánya van a királyságnak, ám hatalmas valutatartalékaik miatt a szaúdiak kezelni tudják a helyzetet.

Ugyanakkor megpróbálják visszafogni a kormánykiadásokat és például késleltetnek több nagyberuházást. Így csúszik a rijádi metró építése és a kiadáscsökkentés fékezi a magánszektor bővülését.

Szaúdi kormányilletékesek szerint viszont egy-két éven belül beigazolódik politikájuk. Azt jósolják, hogy a felpörgő globális gazdaság felhasználja a felhalmozott olajtartalékot, az árak megindulnak felfelé és elérik a 70-80 dolláros szintet.

Mindeközben a világ országai az év végi, nemzetközi éghajlati csúcsra készülnek. A párizsi tanácskozás előtt felmerült, hogy olyan átfogó emisszió-csökkentési egyezmény születhet, amelynek nyomán az emberiség nem használná fel a világ összes, még kiaknázatlan kőolaj- és földgáz-készletét.