Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emelkedett a jemeni násznép elleni légicsapás halottainak száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
130 fölé emelkedett egy esküvői ünneplők elleni, vélhető légicsapás áldozatainak a száma. Az eset hétfőn történt Jemenben, ahol a szaúdi vezetésű koalíció hat hónapja bombázza a lázadó huszik állásait.

A koalíció tagad, a falusiak azonban azt mondják, hogy légicsapás ért egy esküvői tömeget Yemen vörös tengeri partvidékén.

Az akció során két sátorra lőttek ki rakétákat, még hétfőn. Az AP hírügynökség szerint jemeni biztonsági illetékesek megerősítették, hogy légicsapás és hogy hiba történt.

Jemenben a kormányellenes lázadó huti milícia ellen egy szaúdi vezetésű koalíció hajt végre légicsapásokat.

A szaúdiak határozottan tagadták, hogy légitámadást hajtottak volna végre, a Vörös-tenger partján fekvő Mocha város ellen.

Itt található az a falu, ahol az ünneplők közé vélhetően rakéták csapódtak. A BBC úgy tudja a lázadó huti milícia egyik tagja ünnepelte házasságát.

Az első jelentések még 40 halottról szóltak - az áldozatok között már akkor is sok nő és gyermek volt. Később az ENSZ Emberi Jogi főbiztosa azt mondta, hogy a 130-at is meghaladta a halottak száma.

Ha helytállóak a számok, akkor ez a legtöbb áldozatot követelő incidens a jemeni harcok kirobbanása óta.

A legközelebbi város, Mokha kórházában nem tudták elhelyezni az áldozatokat. "Sok halottat a földre teszünk, mert a kórház nem tudja hova tenni őket" - mondta egy orvos.

Az ENSZ bírálta a szaúdiakat és szövetségeseiket a jemeni kikötők blokádjáért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az összes katonai akció leállítására sürgette a feleket és az emberi élet tiszteletére hívta fel őket.

Jemenben immár a lakosság 80 százaléka, azaz 21 millió ember szorul rá valamilyen humanitárius segítségre és másfél millió ember menekült el otthonából.