eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ukrajna lesz a kísérleti nyúl?

Népszavazással tiltakozna az EU-ukrán társulási egyezmény ellen egy holland honlap. A szatirikus weboldal többszázezer aláírást gyűjtött össze és ez alapján kérheti a referendum kiírását. A ötletgazdák szerint a hollandokat nem kérdezték meg: akarják-e az EU további bővítését.

Úgy látszik, Ukrajna lehet a kísérleti nyúl egy EU-ellenes holland weboldal kampányában.

A GeenStilj című szatirikus oldal gazdái és az az úgynevezett Polgárok EU-Bizottsága azt állítják, hogy már 440 ezer aláírást, azaz a szükségesnél 140 ezerrel többet gyűjtöttek össze ahhoz, hogy népszavazást írhassanak ki az Európai Unió Ukrajnával kötött társulási szerződéséről.

2013-ban ez az Európai Unió által javasolt és Moszkva által hevesen bírált szerződés robbantotta ki az Euromajdan tiltakozómozgalmat Kijevben.

2014-ben az események elvezettek Janukovics ukrán elnök megbuktatásához, a Krím Oroszországhoz való csatolásához és a többezer halottat követelő Kelet-Ukrajnai harcokhoz.

Hollandia számára fájdalmas módon a halottak között ott volt az a közel kétszáz holland állampolgár is, aki a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgép utasa volt.

Az euroszkeptikus és szatirikus hangvételű holland oldal ennek ellenére az ukrán társulási szerződés ellenzésével akar üzenni Brüsszelnek.

Viszont még ha ki is írják a népszavazást, az csak konzultatív jellegű lesz és nem idézheti elő a kormánypolitika módosítását.

Hollandia az EU elődjének alapítói között volt, de az utóbbi időben már kevésbé lelkesedik a további bővítés iránt. Ennek hátterében a közép- és kelet-európai országok csatlakozása és a radikális jobboldali Szabadságpárt megerősödése áll.

A 44. legnépszerűbb holland oldalként ismert GeenStijl szerint az Ukrajnával végül 2014-ben megkötött társulási szerződés jelentős lépés az ország EU-tagsága felé.

Az egyezmény értelmében az unió gazdasági segélyt nyújt Ukrajnának, cserében gazdasági és politikai reformok bevezetéséért.

"Megkérdeztek bármikor is arról, hogy akarod-e az EU ilyesfajta bővítését?" - teszi fel az oldal a kérdést.

Az aktivisták korábban "provokatívnak" és a hollandok és ukránok jólétét fenyegető megállapodásnak nevezték az EU-Ukrajna szerződést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×