Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico egyedül megy szembe az EU-val

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány hónappal az EU soros elnökségének átvétele előtt csorba eshet Pozsony nemzetközi tekintélyén. Annak ellenére, hogy Szlovákiával együtt a menekültügyi kvóták ellen szavazott Csehország, Magyarország és Románia is, az unió ellen benyújtandó szlovák panaszhoz egyik ország sem csatlakozik a három közül.

Szlovákia az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán támadja meg az unió belügyminiszterei által kedden jóváhagyott kötelező kvótarendszer bevezetését. Robert Fico miniszterelnök úgy fogalmazott, "Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a brüsszeli döntés jogi következményeit, s ezzel együtt azt is felvállalja, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen."

Ezzel a döntésével azonban magára maradt. Szerdán Robert Fico még abban bízott, hogy cseh kollégája társa lesz a panasz benyújtásában, Bohuslav Sobotka azonban azt mondta, "Európa nem eshet szét a menekültválság miatt, Csehország pedig nem kívánja tovább fokozni a feszültséget."

Andrej Babi¹ cseh pénzügyminiszter a számok tükrében mérlegelte a helyzetet, s végül a kormányfőjével megegyező álláspontra jutott, kijelentve, hogy "nincs értelme bíróságon védekezni, mert a Európai Unió azt a kamatokban visszaadja."
Robert Fico tehát egyedül megy szembe az unióval. A szlovák kormányfő pártja, a Smer tagságának felfüggesztését kérte az Európai Szocialisták Pártjától Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője. A demokrata párti olasz politikus szerint az egész progresszív pártcsaládra szégyent hoztak Robert Fico kijelentései, miszerint Szlovákia nem fogja megtűrni a muszlimok tömeges bevándorlását, akik aztán mecseteket építenének.

Noha mecsetek építésébe egyelőre nem kezdenek bele Ficoék, a Plus jeden deò című napilap információi alapján Robert Kaliòák belügyminiszter hamarosan kerítést építene a szlovák-magyar határon, mégpedig a Pozsonyhoz közeli rajkai határátkelőnél. A lap szerint a belügyi tárca olyan haditechnológiát vetne be, melyet az amerikai hadsereg is alkalmazott katonai bázisai védelmére Irakban és Afganisztánban.

Egy korábban készült felmérés adatai már utaltak arra, hogy a szlovákok sem ellenzik a kerítés építését a határok megvédésének érdekében. A legfrissebb közvélemény-kutatás eredménye pedig azt mutatja, hogy a lakosság jelenleg a menekültválságot tartja a legjelentősebb társadalmi problémának. A megkérdezettek legnagyobb hányada, (34,3%), a menekülteket jelölte meg első helyen. Korábban a hasonló felmérésekben a válaszadók legtöbbje rendszerint a munkanélküliséget tartotta a legnagyobb problémának.