eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Benépesült a bősi menekülttábor

Ausztriából megérkeztek a felvidéki Bősre az első menedékkérők. A szlovák belügyminiszter közlése szerint 24 szír menekültet szállítottak a traiskircheni táborból a csallóközi településre. Õk addig maradnak a menekülttáborban, amíg az osztrák bevándorlási hivatal elbírálja menedékkérelmüket, utána visszamehetnek Ausztriába.

A bősi táborban 500 ausztriai menedékkérőnek készített elő szállást a szlovák belügyminisztérium. A menekülteket a traiskircheniből a bősi táborba szállító autóbusz sofőrje szerint eredetileg 35-en szálltak fel a buszra, de útközben többen megszöktek. Végül 24 középkorú férfi érkezett meg, mindegyikük szíriai bevándorló. Egyikük arról számolt be, nem tudja, hogy miért szállították őt Szlovákiába, és meddig kell maradnia. "A családom már Ausztriában él, a nővérem és a bátyám is, ezért szeretnék én is ott maradni" - magyarázta.

A bősi táborban már várták a menekülteket, arab és angol információs táblák segítik őket az eligazodásban. A szállásukat elfoglalók nyugodtan viselkedtek Bősön. Érkezésüket hatalmas médiaérdeklődés követte.

A szlovák belügyi tárca úgy tájékoztatott, hogy Szlovákia felkészült a migránsok fogadására, akik számára elegendő szálláshelyet és ételt biztosítanak. A belügyi szóvivő leszögezte, hogy a bősieknek semmitől sem kell félniük, mivel a menedékkérők csak rövid időt töltenek majd a táborban. Azt egyelőre Petar Lazarov sem tudta megerősíteni, hogy az 500 felajánlott helyet kitölti-e Ausztria. A szlovák belügyminisztériumnál azonban nem tartanak attól, hogy a Bősre szállított menedékkérők visszaindulnának Ausztriába, hiszen azzal menedékkérelmük visszautasítását kockáztatják. A tábor őrzését biztonsági szolgálat látja el, amelyet az osztrák fél biztosít. Emellett megerősítették a rendőri jelenlétet is a településen.

Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt szélsőséges nézeteiről ismert vezetője ismét bejelentette, hogy tüntetni készül a nagyközségben. A demonstrációra szombaton 16 órakor kerülne sor, amennyiben a rendőrség meg nem akadályozza. Szeptember 1-jére is terveztek már egy megmozdulást a menekülttábor elé, akkor azonban nem engedték be őket a faluba a rendfenntartók.

A Magyar Közösség Pártja sajnálattal állapította meg, hogy a szlovák kormány figyelmen kívül hagyta a bősiek népszavazás útján is kinyilvánított akaratát, és elkezdték a menekültek Bősre történő betelepítését Ausztriából. Berényi József pártelnök véleménye szerint az önkéntesség elvének az országon belül is érvényesülni kellene. Az MKP továbbra is úgy véli, hogy a magyarok által lakott Dél-Szlovákiában aránytalanul sok a bevándorlási intézmény, ezért szorgalmazza a bevándorlási terhek arányos elosztását az országon belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×