Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Benépesült a bősi menekülttábor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztriából megérkeztek a felvidéki Bősre az első menedékkérők. A szlovák belügyminiszter közlése szerint 24 szír menekültet szállítottak a traiskircheni táborból a csallóközi településre. Õk addig maradnak a menekülttáborban, amíg az osztrák bevándorlási hivatal elbírálja menedékkérelmüket, utána visszamehetnek Ausztriába.

A bősi táborban 500 ausztriai menedékkérőnek készített elő szállást a szlovák belügyminisztérium. A menekülteket a traiskircheniből a bősi táborba szállító autóbusz sofőrje szerint eredetileg 35-en szálltak fel a buszra, de útközben többen megszöktek. Végül 24 középkorú férfi érkezett meg, mindegyikük szíriai bevándorló. Egyikük arról számolt be, nem tudja, hogy miért szállították őt Szlovákiába, és meddig kell maradnia. "A családom már Ausztriában él, a nővérem és a bátyám is, ezért szeretnék én is ott maradni" - magyarázta.

A bősi táborban már várták a menekülteket, arab és angol információs táblák segítik őket az eligazodásban. A szállásukat elfoglalók nyugodtan viselkedtek Bősön. Érkezésüket hatalmas médiaérdeklődés követte.

A szlovák belügyi tárca úgy tájékoztatott, hogy Szlovákia felkészült a migránsok fogadására, akik számára elegendő szálláshelyet és ételt biztosítanak. A belügyi szóvivő leszögezte, hogy a bősieknek semmitől sem kell félniük, mivel a menedékkérők csak rövid időt töltenek majd a táborban. Azt egyelőre Petar Lazarov sem tudta megerősíteni, hogy az 500 felajánlott helyet kitölti-e Ausztria. A szlovák belügyminisztériumnál azonban nem tartanak attól, hogy a Bősre szállított menedékkérők visszaindulnának Ausztriába, hiszen azzal menedékkérelmük visszautasítását kockáztatják. A tábor őrzését biztonsági szolgálat látja el, amelyet az osztrák fél biztosít. Emellett megerősítették a rendőri jelenlétet is a településen.

Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt szélsőséges nézeteiről ismert vezetője ismét bejelentette, hogy tüntetni készül a nagyközségben. A demonstrációra szombaton 16 órakor kerülne sor, amennyiben a rendőrség meg nem akadályozza. Szeptember 1-jére is terveztek már egy megmozdulást a menekülttábor elé, akkor azonban nem engedték be őket a faluba a rendfenntartók.

A Magyar Közösség Pártja sajnálattal állapította meg, hogy a szlovák kormány figyelmen kívül hagyta a bősiek népszavazás útján is kinyilvánított akaratát, és elkezdték a menekültek Bősre történő betelepítését Ausztriából. Berényi József pártelnök véleménye szerint az önkéntesség elvének az országon belül is érvényesülni kellene. Az MKP továbbra is úgy véli, hogy a magyarok által lakott Dél-Szlovákiában aránytalanul sok a bevándorlási intézmény, ezért szorgalmazza a bevándorlási terhek arányos elosztását az országon belül.