eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jacenyuk szerint Putyin egész Ukrajnát elfoglalná

Az ukrán miniszterelnök szerint Putyin orosz elnök teljesen el akarja foglalni országát és Ukrajna most az egész Nyugatot, benne Magyarországot is védi. Arszenyij Jacenyuk erről egy brit lapnak beszélt.

"Ukrajna ma Romániát, Lettországot, Litvániát, Észtországot és Magyarországot védi. Sőt, Franciaországot és Németországot is" - mondta a Sunday Times brit lapnak Arszenyij Jacenyuk.

Az ukrán miniszterelnök szavai szerint Putyin orosz elnök figyelmen kívül hagyja majd a kelet-ukrajnai tűzszünetet és addig folytatja a katonai előrenyomulást, amíg Ukrajna egészét el nem foglalja.

Putyin célja az, hogy "feltámasszon valamit, ami hasonlít a Szovjetunióra", az egész szabad világ ellen harcot folytat és Ukrajna lett a csatamező - fejtegette Jacenjuk.

Jacenjuk, akiről azt mondják, hogy nézeteltérései vannak az oroszokról és a lázadókról általában valamivel mérsékeltebb hangnemben szóló Porosenko ukrán elnökkel, megemlítette, hogy Moszkva meg akarja osztani az Európai Uniót és éket akar verni az EU és az Egyesült Államok közé.

Azt azonban nem említette, hogy mely tagállamokat akar egymás ellen kijátszani a Kreml.

A Sunday Times megemlítette, hogy Jacenjuk annyira tart az orosz titkosszolgálatoktól, hogy az interjú előtt biztonsági emberei átkutatták az irodáját és kikapcsoltak két földi vonalas telefont.

Az ukrán kormányfő szerint Vlagyimir Putyin "hibrid háborút" folytat. A csatatéren támogatást ad a lázadóknak. Gazdaságilag "le fogja állítani az Ukrajnával folytatott teljes kereskedelmet", a politikai fronton pedig viszályt szít majd Ukrajnában, ahol egyes képviselőket is irányít. Nyugaton egy sor EU-tagországban támogat szélsőjobb pártokat és egy sor sajtó-orgánumot is a kezében tart - mondta Jacenjuk.

A hétvégén öngyilkos lett a korábbi oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics egyik szövetségese. Mihajlo Csecsetov a Kelet-Ukrajnában támogatott Régiók Pártja frakcióvezető-helyettese volt a kijevi parlamentben. A politikust korrupcióval vádolták.

Jacenjuk tagadta, hogy feszültség lenne közte és Porosenko ukrán elnök között, aki a Sunday Times szerint el akarja őt távolítani és felelőssé teszi az ország gazdasági összeomlásáért.

Szvetnik Endre összefoglalója

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×