Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíriában összefoghatnak a rivális iszlámisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szíriában az Iszlám Állam és más dzsihádista szervezetek elleni koalíciós légicsapások közelebb hozhatják egymáshoz a korábban szemben álló szélsőségeseket. Az Al-Nuszra Front nevű szervezet például felújíthatja az együttműködést az ISIL-lel és "az iszlám elleni háborúnak" titulálta a nyugati és arab koalíció fellépését.

A Szíriában a kormányerők ellen harcoló Dzsabat al-Nuszra, vagy más néven a Nuszra Front szintén iszlám törvénykezést akar bevezetni az országban, de az elmúlt évben nemcsak Asszád elnök rendszere, hanem az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet ellen is harcolt... most azonban összefoghat ellenségével.

Az ISIS ellen indult, amerikai vezetésű légiháború kapcsán több elemző is megjegyezte, hogy az további fiatal muszlimokat toborozhat az Iszlám Államnak.

Az Al-Nuszra most épp azt a retorikát kezdte alkalmazni, amit egyes közel-kelet szakértők megjósoltak: az iszlám elleni háborúnak nevezte az amerikai vezetésű légicsapásokat és bosszút esküdött a "keresztesek koalíciója" ellen.

Ami még aggasztóbb lehet: a csoport egyes vezetői közösen tervezik a háborús műveleteket az Iszlám Állammal - annak ellenére, hogy hivatalosan még nem kötöttek alkut. Egy magasrangú vezetőjük azt mondta a Guardiannek, hogy csak pénteken 73 tagjuk csatlakozott az ISIS-hez.

Az Al-Nuszrát más szíriai ellenzéki szervezetek értékes taktikai szövetségesnek tartották a kormányerők elleni harcban és dühösek Amerikára és támogatóira, amiért légicsapások érték a csoport embereit és arzenálját. Azért is haragszanak, mert az amerikaiak nem támadják az Asszád-rezsim katonáit.

A hétvégén a szervezet egy audiofelvételt tett közzé, amelyben vezetője, Abu Mohammed al-Golani "az Iszlám elleni háborúnak" nevezte az amerikai vezetésű légicsapásokat és azzal fenyegetőzött, hogy a nyugati országokba viszi át a háborút:

"A muzulmánok nem nézik majd tétlenül, hogy testvéreiket megölik hazájukban, miközben ti otthon biztonságban vagytok. Az árat nem csak vezetőitek, de ti is megfizetitek majd" - fenyegette meg a koalíciós országok állampolgárait.

Al-Golani figyelmeztette a többi ellenzéki erőt, hogy ne merjék összehangolni fellépésüket az amerikai vezetésű koalícióval.

Vasárnap a koalíciós erők a török határhoz közeli Tel Abjad város olajfinomítóját támadták - az ISIS az által elfoglalt olajfinomítók révén napi 3 millió dollárt keres a feketepiacon eladott olajjal, emberrablással és védelmi pénzek szedésével - állítják nyugati biztonsági illetékesek.

Irakban közben csak vasárnap több, mint 140 ember halt meg a biztonsági erők, a lázadók és az általuk támogatott Iszlám Állam harcosainak összecsapásaiban. A militánsok 40 kilométerre megközelítették Bagdadot, de a síita milíciák és a kormányerők visszaverték támadásukat.