Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megérkezett az új tíz-eurós

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az euró-övezet tagállamaiban új tíz-eurós papírpénzt bocsátottak ki. Egy évvel ezelőtt már megkezdték a régi öt-eurós bankók lecserélését olyanokkal, amelyek tartósabbak és kevésbé hamisíthatók. A tanulságot leszűrve, az Európai Központi Bank az idén úgy döntött, hogy folytatja a papírpénz lecserélését.

A legtöbbet hamisított euró az ötven eurós bankó, mégis az Európai Központi Bank elnöksége Frankfurtban úgy döntött, hogy idén a tíz-eurós papírpénzt fogja lecserélni. A következő pedig a húszas lesz.

A tegnap forgalomba hozott tíz-euróson új hologram-csík, valamint vízjel található. Továbbra is a görög mitológiából ismert Európa alak díszíti a bankót, az értékéről tanúskodó tízes szám megdöntve sötétkék színből smaragdzöldbe megy át és ez várhatóan megnehezíti a papírpénz hamisítását.

A gyors elhasználódást, illetve gyűrődést egy újfajta bevonattal próbálják megakadályozni, amelyet első alkalommal az öt-eurós bankjegyeknél próbáltak ki és eddig sikeresnek ígérkezik. Ezáltal még a pénz tapintása is kellemesebbé vált.

Németországban a pénzt a kultúrjavak közé sorolják, amellyel azonban csak kevesen járnak el kíméletesen, alighanem abból a meggondolásból, hogy egy-egy bankó csak rövid időt tölt egyazon pénztárcában, tehát nem is érdemes odafigyelni küllemére. Erre a leginkább a pénzautomaták ügyelnek és - okulva az öt eurós papírpénzek kibocsátását követő zökkenőkből - az automatákat üzemeltető cégek ezúttal alaposabban felkészültek az új euró kibocsátására és úgy módosították a készülékek elektronikus berendezését, hogy ne akadjanak fel az új papírpénz észlelésekor.

Ennek ellenére az Európai Központi Bank szóvivője arra intette a lakosságot, hogy átmenetileg gondoskodjék elegendő régi-kiadású pénzről is, ha például a parkolási díjat fizeti valamely mélygarázs kijáratánál és az automata még nem hajlandó elfogadni az új tízest. Leszögezte azonban azt is, hogy a régi tíz-eurós változatlanul érvényes fizetőeszköz marad és csak fokozatosan vonják ki a forgalomból.