eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

Drasztikus szigorításokat vezetnének be a franciák

Antiterrorista törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé hétfőn a francia kormány. A szabályozás szigorúbb fellépést tesz lehetővé azokkal a francia állampolgárokkal szemben, akik Szíriába vagy Irakba akarnak utazni, hogy az ottani radikális iszlamisták oldalán harcoljanak. A belügyminiszter szerint jelenleg 930 francia dzsihadistát tartanak számon a két említett országban.

Franciaországban egyre komolyabb fejtörést jelentenek a hatóságok számára azok a radikalizálódó, többnyire bevándorolt családokból származó fiatalok, akik Szíriában vagy Irakban harcolnak a dzsihadisták oldalán. A hétfőn benyújtott antiterrorista törvénytervezettel a kormány ennek az egyre komolyabb "érdeklődésnek" akar gátat vetni elsősorban azzal, hogy igyekszik minden eszközzel megakadályozni, hogy a jelöltek a harcok helyszínére utazhassanak.

A javaslat szerint a jövőben a rendőrség már akkor is eljárást indíthat egy személy ellen, ha kiderül róla, hogy valamilyen módon "kinyilvánította" annak a szándékát, hogy részt vegyen az iszlámisták által folytatott háborúban. E szándék megmutatkozhat például abban, hogy repülőjegyet akar vásárolni, hogy a harcok helyszínére utazzon, vagy ismételten dzsihádra buzdító internetes tartalmakat látogat.

Ezekben az esetekben a hatóságok elkobozhatják az érintettek útlevelét és személyi igazolványát, illetve megtilthatják nekik, hogy elhagyják az ország területét. Azokat, akik nem tartják be e tilalmat, három év börtön és 45 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatják.

Drasztikusan szigorítják a terrorizmus dicsőítése, illetve a terrorista cselekményekben való részvételre való felhívás miatt kiszabható büntetéseket, emellett a törvényjavaslat létrehozza az "egyéni terrorista vállalkozás" büntetőjogi kategóriát is. Ez utóbbi azokat a személyeket célozza, akik a szöveg megfogalmazása szerint miután saját magukat radikalizálták az iszlámista propagandával, megpróbálnak robbanószerkezetet előállítani, helyszíneket vagy személyeket figyelnek meg, fegyvert tartanak vagy részt vesznek olyan tanfolyamon, amelyen "repülő alkalmatosság" kezelését tanulják meg.

A fenti bűncselekmények feltérképezése érdekében a rendőrség különleges felhatalmazást kap arra, hogy az interneten vadásszon a potenciális iszlámista terroristákra, ami azt is jelenti, hogy kémprogramokat telepíthetnek a gyanúsítottak számítógépeire.

A belügyminiszter a szigorítást azzal indokolta, hogy jelenleg 930 francia állampolgár harcol Szíriában vagy Irakban a radikális iszlámisták oldalán, és ennek a folyamatnak gátat kell vetni.

A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy egy antiterrorista vizsgálóbíró a napokban arra figyelmeztetett: a francia származású iszlámista harcosok, akik között egyébként több 15-16 éves kamaszt is feltérképeztek, különösen kegyetlenek, többen megtanulták a lefejezést, és vannak, akik az interneten levágott emberfejekkel mutogatják magukat.

Mások a foglyok kínázásában vesznek részt: a brüsszeli zsidó múzeumnál gyilkolt, francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche-ban például nemrég a Le Point bal-liberális hetilap egyik, a Közel-Keleten korábban a szélsőségesek által elrabolt és több hónapig fogvatartott újságírója saját és társai egyik kínzóját ismerte fel.

A jobboldali ellenzék a kormány által benyújtott törvénytervezetet túlságosan puhának tartja, ezért több képviselő módosító indtványt nyújtott be, egyebek mellett azt javaslova, hogy fosszák meg állampolgárságuktól azokat a franciákat, akik a radikális iszlámisták oldalán harcoltak és ne engedjék őket visszatérni az országba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×