eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Erősödtek az unió bírálói a német tartományi választásokon

Két német tartományban, Türingiában és Brandenburgban helyi választást tartottak vasárnap. A két héttel ezelőtt Szászországban tartott tartományi választás kimeneteléhez hasonlóan az Európai Unió politikájának bírálatával fellépett, Alternatíva Németországnak nevű pártra a választók több mint 10 százaléka voksolt.

A szavazásra jogosultak részvétele Brandenburgban még az 50 százalékot sem érte el, amiből elemzők arra következtetnek, hogy a polgárok bizalma érezhetően megingott a tömegpártokban. A nemrégiben még szövetségi szinten koalíciós partnerként kormányzó Szabaddemokrata Párt tegnap még a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot sem tudta megszerezni sem Brandenburgban, sem Türingiában, így gyakorlatilag letűnt a német politika színpadáról.

Türingiában az eddigi miniszterelnök, Christine Lieberknecht Kereszténydemokrata Pártja kapta a legtöbb szavazatot, de koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt tegnap akkora szavazatveszteséget szenvedett, hogy bizonytalanná vált az eddigi nagykoalíció fennmaradása. Így nem lehet kizárni, hogy a szociáldemokraták az eddig ellenzékben lévő Baloldali Párttal és a Zöldekkel alakítanak kormányt Erfurtban, mégpedig úgy, hogy az újraegyesült Németország történetében először Türingiában áll majd az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt egyik vezetője a tartomány élén.

A szövetségi fővárost, Berlint körülölelő Brandenburg államügyeit az elmúlt 5 esztendőben a szociáldemokrata Dietmar Woidke a Baloldali Párttal közösen irányította. Noha a tegnapi szavazáson a Baloldali Párt jelentős szavazatveszteséget szenvedett, a kereszténydemokraták pedig előretörtek, nem tudni, hogy a legtöbb mandátumot kapott Szociáldemokrata Párt brandenburgi vezetője, Dietmar Woidke az eddigi partnerével kívánja-e tovább folytatni a kormányzást, vagy inkább a kereszténydemokratákkal kezd-e koalíciós tárgyalást.

Mind Erfurtban a kereszténypárti Chrisitne Lieberknecht, mind pedig Potsdamban a szociáldemokrata Dietmar Woidke eleve kizárta az esetleges koalíciót az Európai Unió politikájának bírálatával feltűnt és jobboldalinak tekintett, Alternatíva Németországnak nevű párttal, amely immár 3 tartományi parlamentben a mandátumok több, mint 10 százalékát megszerezte.

Megfigyelők az új párt váratlan népszerűségét nem annyira programjának támogatottságára vezetik vissza, hanem arra, hogy egyre több szavazásra jogosult polgár elégedetlen mind az eddig kormányzó, mind pedig az ellenzékben lévő pártok politikájával. Mindez pedig komoly intést jelent Angela Merkel kancellár berlini koalíciója számára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×