eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Moszkva megtilthatja az európai autóimportot

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács azt állítja, hogy Oroszország nem kivonja, hanem újracsoportosítja erőit az ukrán határ mentén. Közben Moszkva állítólag újabb válaszlépéseket tervez.

Porosenko elnök tanácsadó testülete, az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács szerint az utóbbi 24 órában nem voltak összecsapások az ukrán-orosz határon és nem sértették meg az ukrán légteret.

"Emellett azonban regisztráltuk a határmenti övezetben az orosz fegyveres alakulatok és a terroristák egységeinek átcsoportosítását. Az orosz csapatok állomány-cseréje mellett kivonult ukrán területről 10 jármű köztük két tanker" - közölte a tanács egyik képviselője.

Közben az Európai Unió úgy döntött, hogy mától újabb szankciókat vezet be Moszkva ellen, amelyek ezúttal az energiaipart célozzák meg. Az EU ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy "a béketerv végrehajtásának alapos áttekintése után" a hónap végén feloldhatja a szankciókat.

Ehhez ugyanakkor mind a 28 tagállam egyetértéseséhez szükség lesz - miközben egyes országok most harcosan követelték a büntetőintézkedések bevezetését.

Porosenko ukrán elnök szerint az orosz csapatok 70 százalékát kivonták ukrán területről, de a NATO szerint 1000 jól felfegyverzett katona még maradt.

Az új szankciók nyomán a jelentős állami olajcégek, az Rosznyefty, a Gazpromnyefty és a Transznyefty sem juthat európai tőkéhez.

Nem férhet hozzá nyugati befektetésekhez három nagy orosz fegyvergyártó cég sem.

Európai cégek nem vehetnek részt a sarkvidéki orosz olajkitermelési programokban és a palaolaj-kitermelésben.

Csütörtökön az Európai Unió leállította a szankciók miatt károsult európai gazdák kompenzálását, mert "a többszörösét kérték vissza annak az összegnek, mint amennyi az Oroszországba irányuló átlagos európai export ".

Moszkva nem akar Brüsszel adósa maradni és válaszlépéseket tervez: Putyin elnök egyik tanácsadója azt mondta, hogy megtilthatják az EU-ból érkező autóimportot és egyes ruházati cikkek behozatalát.

Közben a Fox News arról írt, hogy egy lengyel falu lakosai alaposan meglepődtek, amikor 6 amerikai harci helikopter landolt a település határában az orosz határtól 160 kilométerre. A Sólymok és a Chinook egy litván bázisra tartottak, de a rossz idő miatt parancsnot kaptak arra, hogy ideiglenesen szálljanak le.

A helyi önkormányzat szerint 1600 helyi lakos vonult ki, hogy megnézzék a helikoptereket és fényképeket készítsenek a legénységgel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×