eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Azonos árért rosszabb minőség? - kampányt indítanak a szlovákok

Ugyanaz a márka, hasonló ár - Ausztriában is, Szlovákiában is -, északi szomszédunknál mégis több fokozattal gyengébb a minőség. A miérttel a Szlovák Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére egyre gyakrabban foglalkozik a szlovák gazdasági minisztérium, amely más, hasonló helyzetben lévő tagországokkal összefogva akar nyomást gyakorolni az Európai Unió döntéshozóira annak érdekében, hogy a multinacionális cégek változtassanak ezen a gyakorlaton.

Hamarosan próbavásárlásokra kerül sor. Megveszik ugyanazokat az árucikkeket Ausztriában és Szlovákiában is. Összehasonlítják az árakat és a tartalmakat, az eredményeket, tehát a különbségeket pedig nyilvánosságra hozzák. Így néz majd ki az a kampány, amelyet a szlovák gazdasági minisztérium készít elő a visegrádi négyek kereskedelmi kamaráival közösen. Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter szerint meg kell állapítani, hogy a szlovák, cseh, magyar és lengyel fogyasztó azonos árért rosszabb minőséget kap-e.

Édességek, üdítőitalok, készételek, húsipari készítmények, mosószerek - a tapasztalatok szerint általában a márka azonos, az összetétel a szlovákiai üzletekben mégis különbözik, és nem a minőség javára. Ezért kell nyomást gyakorolni a brüsszeli illetékesekre annak érdekében, hogy ennek véget vessenek. "Ezt a helyzetet nem tartjuk az európai belpiac normális működésének. A feltételeknek azonosaknak kell lenniük, s ez vonatkozik a minőségre valamennyi tagállamban" - nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Ipari- és Kereskedelmi Kamara elnöke.

Az összetétel- és minőségbeli különbségeket azzal indokolja Brüsszel és a gyártók, hogy az Európai Unió tagállamain belül különbözőek az étkezési szokások, ezért lehet különböző az összetétel az azonos árucikkeknél. Ezt a nézetet egyébként osztja Pavol Kon¹tiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke, ám a minisztérium által kezdett kampányt támogatja. "Ha az Európai Unióban vigyázba tudjuk állítani a kereskedőket, akkor állítsuk vigyázba a gyártókat is" - mondta Kon¹tiak hozzáfűzve, hogy véleménye szerint az árak Szlovákiában hasonlóak, mint Nyugat-Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×