eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Vallásrendőrség Wuppertalban - betiltva

A német kancellár határozott fellépést sürgetett az önjelölt vallásrendőrséggel szemben. Angela Merkel tévényilatkozatában kijelentette, hogy a rendvédelem az állam jogkörébe tartozik és ezt semmilyen magánszervezet nem veheti át. A kancellár helyes döntésnek nevezte a belügyminiszter lépését, amellyel törvénybe ütközőnek minősítette az iszlám vallásrendőrséget.

 A múlt héten önjelölt vallásrendőrök tűntek fel Wuppertal központjában és szórólapokat osztogattak, amelyeken az a felirat állt, hogy az érintett övezetben az iszlám jogrend, a saria törvényei uralkodnak. Megszólították a járókelőket is, felhívva a figyelmüket, hogy ne fogyasszanak alkoholt vagy kábítószert és óvakodjanak a szerencsejátékoktól is. Hangsúlyozták, hogy a saria értelmében tilos a zenehallgatás, a hangverseny-látogatás és a prostitúció.

A gyűlöletbeszédeiről hírhedt Sven Lau szélsőséges iszlám prédikátor egyedi esetről beszélt, és azt állította, hogy az akcióval tréfásan akarták a hatóságok figyelmét ráirányítani az erkölcstelenségekre.

A rendőrség időközben törvénysértés címén eljárást indított az akcióban résztvevő 11 férfi ellen. A kancellár az esettel kapcsolatban egy tévéinterjúban leszögezte, hogy a rendvédelem kizárólag a hatóságok feladata és az állam nem tűr illegális vallásrendőrséget.

A berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt főtitkára úgy vélte, hogy valamennyi jogállami eszközzel fel kell lépni a Wuppertalban történtek megismétlődése ellen. A bajor tartományi kormány belügyminisztere pedig indítványozta a német jogrend átgondolását abból a szempontból, hogy mennyire képes a szélsőséges iszlamizmus kihívásainak kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×