eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama Szíriában fogja felőrölni az IS-t

Az Egyesült Államok légiereje Szíriában fogja bombázni az Iszlám Állam terrorcsoport állásait és vezetőit. Ezt jelentette be Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint főműsoridőben elmondott televíziós beszédében. Az elnök egy szélesebb nemzetközi koalíció részeként képzeli el a fellépést, ugyanakkor az arab világban erős bizalmatlansággal tekintenek az Egyesült Államokra.

Egy szuverén ország kormányának megkérdezése nélkül, az ország területének egy részét elfoglaló szélsőségesek ellen hajt végre légicsapásokat Amerika - ez derült ki Barack Obama magyar idő szerint éjszakai beszédéből.

"Levadásszuk az országunkat fenyegető terroristákat, bárhol legyenek is. Nem riadunk vissza attól, hogy nemcsak Irakban, de Szíriában is fellépjünk az ISIL ellen. Ha fenyegetik Amerikát, nem találnak menedékre" - mondta a korábbiaknál harcosabb beszédében Obama - egy évvel azután, hogy közölte: nem akar háborút indítani Bassár al-Asszád szíriai elnök rezsimre ellen.

Obama bejelentése azt jelenti, hogy a vártnál agresszívebb, elhúzódó légi kampány indul az Iszlám Állam, az IS vagy más néven az ISIS vagy ISIL ellen.

Az Egyesült Államok egy szélesebb nemzetközi koalíció részként képzeli el a fellépést. Obama azt is elmondta, hogy 475 további katonát vezényel Irakba és ott is kiterjeszti az ISIS elleni légicsapásait.

Az elnök ugyanakkor értésre adta, hogy nem akar szárazföldi egységekkel háborút kezdeni a szélsőségesek ellen. "Leszámolunk a bennünket fenyegető terroristákkal, miközben támogatjuk a földi hadműveletekben fellépő partnereinket, hasonlóan ahhoz, ahogy Jemenben és Szomáliában tettük" - mondta.

Az említett két országban az amerikaiak drónok és cirkálórakéták bevetésével hajtottak végre támadásokat feltételezett terrorista parancsnokok ellen.

Az amerikai fellépés közvetve segítséget jelenthet Bassár al-Asszád szíriai elnöknek, akinek hatalmát Washington korábban meg akarta dönteni az ellenzék támogatásával. Emellett kérdés: hogyan tudja majd az amerikai légierő drónjaival eredményesen a dzsihádistákat, ha azok emberi pajzsként tudják felhasználni a polgári lakosságot. A dzsihádista vezetők elleni akciókhoz a földön a célt azonosító ügynököket kell alkalmazni - kérdés, hogy hány polgári áldozata lesz a légi háborúnak, ha Obama nem kockáztatja, hogy különleges egységeket küldjön be.

Gondot okozhat az is, hogy az arab világban mély gyanakvással szemlélik az Obama-kormányzatot. A helyi szövetségesek részben az amerikai elnök korábbi vélt tétlenségét vetik a szemére, mert szerintük ezért tudtak megerősödni a szélsőségesek.

John Kerry külügyminiszter szerdán váratlanul Bagdadba utazott, ahol méltatta az új iraki miniszterelnök Hejdar al-Abadi elképzeléseit az új, nemzeti egységkormány létrehozásáról és a hadsereg reformjáról. Washingtonnak most arra van szüksége, hogy a térség szunnita kormányai felsorakozzanak mögötte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×