eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A poprádiak nem örülnek a tervezett NATO bázisnak

Vegyes reakciókat vált ki az a szlovákiai felajánlás, hogy Poprádon logisztikai bázist építenénk a NATO számára. Míg a Magas-Tátra tövében lévő multifunkciós katonai ellátó bázis alkalmazottai - akiknek munkahelye csak decemberig volt biztos - újra reménykedhettek, addig a lakosok egy jelentős csoportja tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdett.

A tervezett poprádi többfunkciós logisztikai bázis az egyik a négy hozzájárulás közül, amit Szlovákia Walesben NATO-partnereinek ajánlott. Andrej Kiska államfő szerint katonai beavatkozás esetére szolgáló muníciós, azaz lőszerraktárként működne a bázis.

A tervezett NATO-bázist Poprádon egy meglévő multifunkciós katonai ellátó bázis épületeiben hoznák létre. Ez eredetileg idén decemberben szűnt volna meg. Alkalmazottai ezért tavaly éhségsztrájkra is készek voltak. Az egyik alkalmazott ma bizakodó. Azt mondja, már az, hogy Poprádot említik, reményre ad okot.

Franti¹ek Bednár, a volt csehszlovák politikai foglyok világszervezetének elnöke elmondta, ha szükséges, petíciót kezdeményez a javaslat ellen. "A NATO-bázis az utolsó, amire Poprádnak szüksége van. Szlovákiának nem szabadna ebbe belefolynia" - mondta Bednár. Véleménye szerint a városban jelentősen változna a biztonsági helyzet, fenyegetést jelentene a poprádi lakosok és Szlovákia lakosai számára. "Egy esetleges katonai konfliktus esetén Poprád elsődleges célponttá válna" - jelentette ki.

Szlovákia most arra vár, hogy ajánlatát elfogadja-e a NATO. Ezt azonban Poprád polgármestere is ellenzi. Az önkormányzat lehetőséget kíván adni a helyi lakosoknak a nyilvános véleménynyilvánításra. Közvélemény-kutatást tartanának a város honlapján és a Twitteren. Még a város vezetése is csak a médiából tudta meg a NATO-bázis létesítésének hírét.

A szlovák védelmi minisztérium szerint még koraiak az olyan kérdések, mint például, hogy mibe kerül a leendő NATO-bázis, valóban nőne-e a munkahelyek száma, vagy adott esetben külföldi katonák is megjelennének-e a központban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×