Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kiválás felé halad Skócia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit politikusok arra szólították fel az ország lakosságát, hogy vonják fel a skót zászlót a középületeken - és ezzel jelezzék, mennyire fontos számukra az ország egysége. Skóciában nyolc nap múlva rendeznek függetlenségi népszavazást és jelenleg fej-fej mellett áll az "igen" és a "nem" tábor. A londoni Cityben már kongatják a vészharangot az unió esetleges felbomlása miatt.

Észbe kaptak a nagyobb brit politikai pártok vezetői, mert megrettenti őket a lehetőség, hogy Skócia a jövő héten a függetlenségre szavazhat. Ma mindhárom nagy politikai párt vezére Skóciában kampányol.

Előzőleg David Cameron miniszerelnök azt kérte a skótoktól, hogy szavazzanak nemmel a függetlenségre, mert nem akarja azt látni, hogy népek családja szakad szét. A Buckingham Palota közölte, hogy a királynő nem kívánja befolyásolni a szavazás kimenetelét.

Egy hétvégi közvélemény-kutatás sokkoló eredménye szerint a skótok 51 százaléka voksolna arra, hogy a 300 éve Nagy-Britanniához tartozó nemzet szakadjon ki az Egyesült Királyságból. Nemmel a válaszadók 49 százaléka szavazna.

A brit elit a politikai ellentéteket félretéve az előtérbe tolta Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnököt, aki hétfőn gyakorlatilag a "nem"-kampány élére állt, és azt részletezte, hogy Skócia milyen politikai engedményekre számíthat a következő hónapokban. Az üzenet ez: "ne váljatok ki, így is jól jártok."

Egy elképzelés szerint a skót parlament 15 százalék erejéig vethetne ki saját hatáskörben adót és a skótok saját hatáskörben dönthetnének az autonómia által felvett hitelekről.

Brown ígérete szerint a télig megszavazzák, hogy a skót autonómia parlamentje újabb jogköröket kapjon. Londonban David Cameron brit miniszterelnök arra kérlelt üzleti vezetőket, hogy nyilvánosan hívják fel a figyelmet a skót függetlenség veszélyeire.

És hogy mik lehet ezek a veszélyek? Közgazdászok az angol font 15 százalékos értékvesztését vizionálják és azt, hogy a bankokból kivett pénz az egyszerű családok megtakarításait és a nyugdíjakat veszélyezteti majd.

A nemzetközi befektetők már egy ideje viszik ki a pénzt Nagy-Britanniából, attól tartva, hogy a skótok felbontják a 300 éves házasságot. A japán Nomura befektetési bank arra sürgeti ügyfeleit, hogy számolják fel a brit gazdaságnak való kitettségüket a font esetleges összeomlása miatt, ami "kataklizmikus hatású" lenne.

A hétvégén közölt közvélemény-kutatási eredmény nyomán egészen addig zuhant a brit valuta árfolyama, amíg a központi bank elnöke meg nem szólalt és kilátásba nem helyezte a lehetséges kamatláb-emelést.

Ed Milliband, az ellenzéki Munkáspárt vezére közben arra szólította fel a briteket - tehát a többségi Anglia lakosságát is - hogy a következő napokban lehető legtöbb helyen vonják fel az András-keresztes kék skót lobogót. Ezzel azt fejeznék ki, hogy azt akarják, hogy egyben maradjon az ország.

A zászlót felvonták a brit miniszterelnöki rezidencián is, de először nem tudták teljesen felhúzni, majd az a tócsákba esett.