eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Putyin lutrija Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Don-medence területének egyharmada különleges státuszt kap, de Ukrajna keretein belül. Erről beszélt Porosenko elnök tanácsadója. Maga Porosenko hétfőn a lázadók által fenyegetett Mariupolban járt, ahol azt mondta: soha nem adják át senkinek a várost.

A lázadók által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek az ország részei maradnak, de különleges státuszt kapnak - mondta Petro Porosenko ukrán elnök pártjának vezetője. Jurij Lucenko megjegyezte: a múlt héten, Minszben aláírt fegyverszüneti egyezmény világosan leszögezte, hogy nem az egész luganszki és donyecki régióra, csak az ukrán központi kormány által nem ellenőrzött területre vonatkozik az alku.

A politikus egy ukrán tévéműsorban elmondta, hogy most rögzítik a térképen, mely területeken vannak jelen az ukrán erők, illetve, hogy hova nem mehetnek be.

A "Lugadon", azaz Luganszk és Donyeck régiók egésze Ukrajna része. A határ ellenőrzését mi vesszük át, a lázadók ellenőrizte különleges zónákat pedig el kell szigetelnünk. Ne csak fegyverrel, hanem az életszínvonal tekintetében is versenyezzenek velünk - mondta.

A szeparatisták ugyanakkor most azt mondják: a minszki tűzszüneti egyezményben említett "különleges státusz" nem írja le egyértelműen, hogy a két régió nem válhat ki Ukrajnából. Ezért ők csak a kulturális és gazdasági kapcsolatokat kívánják fenntartani és függetlenséget akarnak - mondták.

Porosenko ukrán elnök közben a szeparatisták által fenyegetett déli kikötővárosban, Mariupolban járt. Az elnök közölte, hogy több száz ukrán polgári lakost és katonát "szabadítottak ki" - de azt nem részletezte, hogyan. A tűzszünet ellenére ostromra készülő városból azt üzente, hogy "Mariupol Ukrajna, és senkinek sem adjuk oda."

Az AP elemzése szerint Putyin orosz elnök célja a válság kirobbantása óta az volt, hogy biztosítsa: az oroszajkú ukrán térségek fenntartsák szoros kapcsolataikat Oroszországgal, emellett pedig az, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát.

A lázadók közelmúltbeli térnyerése miatt - még ha tagadja is, hogy Moszkva részvevője lenne a harcoknak - Putyin diktálhat - jegyzi meg az AP. Úgy tűnik, hogy területet nem akar elfoglalni, mert az könnyen megtehette volna - teszi hozzá a hírügynökség elemzése.

Első számítása - az oroszajkú régiókban a Kijevvel való szembenállás támogatása, és ezzel engedmények kicsikarása - nem jött be, mivel az ukrán fegyveres erők visszaszorították a szakadárokat. Az ő vereségüket nem nézhette tétlenül és ezek után a lázadók - a Nyugat és Ukrajna szerint valójában orosz csapatok - ellentámadása fordított a helyzeten.

Az AP szerint a 12 pontos minszki tűzszüneti egyezmény egyelőre túl ködösen fogalmaz például a frontvonalakról és a szakadár térségek státuszáról. Az októberi ukrán parlamenti választások előtt pedig nagyon nehéz lehet konkrét részleteket papírra vetni.

Putyin most arra játszik, hogy a lázadók fegyveres fenyegetése és az a tény, hogy Ukrajna gazdasága igen ingatag - szakértők szerint akár újabb, több milliárd dolláros IMF-segélyre lehet szüksége- kompromisszumra kényszerítheti majd Kijevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×