eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

Porosenko tűzszünetet emleget

Barack Obama és a NATO-országok több vezetője ma találkozik Porosenko ukrán elnökkel a walesi Newportban, a szövetség csúcstalálkozója előtt. A dzsihádista fenyegetés mellett a csúcs fő témája Ukrajna lesz. Szerdán felröppent a hír, hogy Porosenko és Putyin orosz elnök a lehetséges tűzszünetről tárgyaltak.

Miközben a NATO vezetői Walesben gyülekeznek, hogy eldöntsék: milyen konkrét lépéssel próbálják visszaszorítani a fenyegetőnek tartott Oroszországot, biztató hírek is érkeztek Ukrajnából.

Porosenko ukrán elnök azt mondta: megállapodtak a tűzszünetről Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során, az orosz elnök szerint viszont a fegyvernyugvás "technikai feltételeiről" beszéltek - különösen, hogy Moszkva tagadja, hogy részese lenne a konfliktusnak.

Barack Obama amerikai elnök szkeptikusan fogadta az ellentmondó híreket és azt mondta, hogy idáig egyetlen tűzszünet sem volt hosszú életű Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán vezetésen belüli nézetkülönbségekre utalhat, hogy miközben Porosenko a megállapodást emelgette, Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelnök ismét élesen bírálta Moszkvát.

"Ukrajnának új katonai doktrína kell, amelyben Oroszországot agresszornak kell nevezni" - mondta és bejelentette, hogy elindítják a "Fal" névre keresztelt projektet, amelynek során megerősítik az ukrán-orosz határt.

Miközben az ukrán erők lőtávolon kívülre vonulnak el a keleti városoktól, ahogy a lázadók követelték, Jacenjuk azzal utasította el Vlagyimir Putyin hétpontos tűzszüneti tervét, hogy azzal a NATO-csúcs előtt be akarja csapni a Nyugatot. Jacenjuk "terrorista államnak" nevezte Oroszországot, amely Európa energia-ellátását fenyegeti.

Putyin a Porosenkóval folytatott beszélgetés után hét pontban foglalta össze: mit kell tenni.

Az ukrán hadseregnek és a lázadóknak abba kell hagyniuk a katonai hadműveleteket, az ukrán tüzérséget lőtávolon kívülre kell visszahívni a városok közeléből. A Don-medencében, már meg is kezdték a haditechnika visszahívását.

Putyin emellett nemzetközi megfigyelőket, fogolycserét és menekültek számára humanitárius korridorok megnyitását és azt sürgette, hogy szerelő- és építőbrigádokat lehessen küldeni a Don vidékére a magán és közintézmények számára.

A tőzsdék bizakodva reagáltak a lehetséges tűzszünet hírére. Az IMF ugyanakkor figyelmeztetett: az elhúzódó harcok miatt előfordulhat, hogy Ukrajnának jövőre további 19 milliárd dollár hitelre lesz szüksége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×